23/05/2024

Klimaatrobuuste inrichting: naar een Weerbaar Dommelland

veldvijver
Terug naar artikeloverzicht

Belgische en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, Waterschap de Dommel, gemeente Eindhoven, stichting Museum Eindhoven, provincie Noord-Brabant, stad Peer, gemeente Pelt en gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.

Waarom een Weerbaar Dommelland?

De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en hitte, die ons watersysteem en de samenleving onder druk zetten. Hoe gaan we daarmee om in het stroomgebied van de Warmbeek-Tongelreep en de Dommel? Hoe maken we ons watersysteem en landschap klimaatrobuust? De komende drie jaar worden op verschillende plaatsen in de twee stroomgebieden fysieke ingrepen uitgevoerd die bijdragen aan een klimaatrobuuste inrichting en worden diverse workshops georganiseerd gericht op kennisdeling en samenwerking. Door gezamenlijk te leren en expertise te delen, sturen we aan op een duurzame toekomst van het gehele stroomgebied.

Blijf op de hoogte van het project.

Vlaamse Milieumaatschappij zet in op hermeandering Dommel en optimalisatie vulpeil wachtbekken Concreet herstelt de VMM de riviervallei van de Dommel op de grens van Pelt, Hechtel-Eksel en Peer door meanders opnieuw aan te sluiten en de bedding te verhogen. Hierdoor houden we het water langer vast in de vallei en herstellen we er het veen. Ook vergroten we de buffercapaciteit van (of: optimaliseren we) het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) in Pelt. Zo zetten we maximaal in op waterberging om overstromingsrisico’s terug te dringen. De projecten van VMM in dit Interreg Vlaned project geven uitvoering aan een deel van de acties van het Riviercontract De Dommel.

Feestelijke aftrap van het project

Op 20 juni staan we gezamenlijk met betrokkenen en geïnteresseerden stil bij de goedkeuring van het project Weerbaar Dommelland door het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Graag nemen we u mee in het project met een inspirerende namiddag en vieren we samen de start van de uitvoering naar een meer Weerbaar Dommelland! Aanmelden voor het startevent en voor meer praktische informatie kan via interregvlaned.eu/events/20-juni-2024-feestelijke-aftrap-van-het-project.
 

 

weerbaar_Dommelland1.png

weerbaar_Dommelland2.png

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse overheid