22/12/2003

Kies bewust voor energieleverancier via www.vreg.be

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt heeft vandaag een nieuwe internettoepassing gelanceerd waarmee particulieren op maat van het eigen energiegebruik het aanbod van de verschillende leveranciers kunnen vergelijken.

Deze toepassing is te vinden op de website van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, www.vreg.be . Op 1 juli bracht de VREG reeds een module online die de prijzen van de elektriciteitsleveranciers op basis van zes verbruiksprofielen vergelijkt.

De sterk verbeterde versie van deze toepassing gaat veel verder. Vanaf vandaag is het mogelijk om op basis van het concrete gezinsverbruik het actuele aanbod van de elektriciteits- n aardgasleveranciers of de combinatie van beide met elkaar te vergelijken. Niet alleen de prijzen, maar ook andere objectief vergelijkbare elementen, zoals de opzegtermijnen en het aandeel van groene stroom, worden weergegeven.

Minister Bossuyt is ervan overtuigd dat dit een effectief instrument is om mensen ertoe aan te zetten om bewust te kiezen voor een energieleverancier.Wie niet beschikt over een internetverbinding moet deze informatie dus ook op een laagdrempelige manier kunnen bekomen.

Deze mensen zullen telefonisch terecht kunnen bij de VREG zoals dat al sinds 1 juli het geval was. De gegevens worden dan per fax of per post bezorgd.  Maar ook de openbare bibliotheken, die vaak gratis internettoegang aanbieden, zijn bijzonder geschikt om deze informatie onder het publiek te verspreiden. Daarom zal de minister naar alle openbare bibliotheken en gemeenten een folder sturen met een handleiding over waar de vergelijkingsmodule te vinden is en hoe deze gebruikt moet worden.


Evolutie van de markt
Sinds 1 juli werd de vergelijkingsmodule van de VREG meer dan 100.000 maal geconsulteerd. Tijdens dezelfde periode is het aantal gezinnen dat bewust gekozen heeft voor zijn elektriciteitsleverancier gestegen van 0,53% naar 13,3% op 1 december ofwel van ca. 16 000 naar 400 000. 'Bewuste' afnemers hebben een nieuw contract afgesloten - en dus andere voorwaarden bedongen - met hun oude leverancier of zijn van leverancier veranderd.

Minister Bossuyt hoopt dat de nieuwe versie van de vergelijkingsmodule nog meer mensen kan overtuigen om een bewuste keuze te maken, zeker wat de aardgasmarkt betreft. Daar is het huidige aandeel van de afnemers die een contract getekend hebben 1,85%.

Bron: persdienst Vlaamse regering.