25/09/2013

Jongeren brengen Belgische luchtkwaliteit in kaart

Back to article overview

Het is een ‘hot issue’. De luchtkwaliteit in onze steden is van de slechtste van Europa. Initiatieven als ‘witte-laken-acties’ en autoloze zondagen voor minder autoverkeer en meer zuivere lucht, zijn goed bedoeld maar helaas te beperkt in impact. ‘Meer technische en wetenschappelijke geletterdheid is noodzakelijk om  de maatschappelijke impact van dit probleem te begrijpen en aan te pakken’ zo luidt het bij RVO-Society. En dat begint bij kinderen. Samen met haar Waalse partner Hypothèse lanceerde RVO-Society vandaag het educatief project ‘Planetwatch’ dat jongeren bewust maakt door in eigen regio de luchtkwaliteit zelf te laten opmeten en registreren.

Meten is weten

RVO-Society is nu ruim tien jaar actief in het ervaringsgericht ondersteunen van opleidingen in techniek en wetenschap. Niet alleen met het oog op meer ingenieurs, wetenschappers en technici in Vlaanderen, maar ook om een bijdrage te leveren aan het duiden van de technische complexiteit van onze wereld. Want alleen meer technische en wetenschappelijke geletterdheid zal de burgers van morgen in staat stellen om de verbondenheid tussen wetenschap en de maatschappelijke impact ervan te begrijpen.  Centraal hierbij is gecontextualiseerde kennis die iedereen kan vatten en kan linken aan ervaringen uit het dagelijkse leven. “In deze context situeert zich ook het nieuwe educatieve pakket ‘Planetwatch’ waarbij jongeren in eigen buurt de luchtkwaliteit gaan meten. Door het verzamelen, invoeren, bewerken en interpreteren van de meetresultaten, leert RVO-Society de jongeren werken met wetenschappelijk onderbouwde procedures. Het feit dat ze betrouwbare resultaten zelf verzamelen, is een grote motivator om hen het belang van duurzaamheid en aandacht voor het milieu bij te brengen”, aldus nog Jo Decuyper.

Website brengt bio-indicatoren in kaart

Samen met hun leerkracht wetenschap, informatica en/of techniek maken de leerlingen kennis met bio-indicatoren. Concreet plukken ze bladeren van de bomen die een goede indicator zijn voor de aanwezigheid van vervuilende stoffen in hun leefmilieu. “Voor ons onderzoek hebben we twee soorten bomen nodig, de es of esdoorn”, verklaart Evelyne Vanden Bosch, projectcoördinator. “Na het determineren van de bomen gaan de jongeren plukken in een door hen zelf bepaald studiegebied. Daarna gaan ze steriel werken in het lab en uiteindelijk zetten ze hun meetresultaten op een website. Wij werken met Vlaamse scholen terwijl Hypothèse de Waalse scholen bijstaat. Op die manier brengen we zo samen de Belgische luchtkwaliteit in kaart”.

Kinderen voor kinderen

De kwaliteit van de lucht die we inademen is van levensbelang, vooral voor kinderen. Verschillende organisaties, waaronder Childproof, vragen daarom vooral aandacht voor de effecten van luchtvervuiling op kinderen. Zo ademen kinderen per kilogram lichaamsgewicht 50 pct meer lucht in, en ook hun natuurlijke weerstand tegen agressieve stoffen is nog niet optimaal, zo scheef De Standaard op 3 september. “Het is dus van uiterst groot belang de kinderen hun bewustzijn aan te scherpen door hen zelf te laten onderzoeken en ondernemen, temeer omdat ze zelf het eerste slachtoffer zijn van de slechte lucht. Het lijkt wel kinderen voor kinderen. Al hopen we dat ook hun ouders en zoveel anderen volgen”, besluit Jo Decuyper. 

Meer info

Planetwatch werd officieel gelanceerd op woensdag 25 september en richt zich vanaf vandaag naar leerkrachten 1e graad natuurwetenschappen en wetenschappelijk werk en leerkrachten 2e graad biologie en natuurwetenschappen. De eerste 50 geregistreerde scholen krijgen hun materiaal en handleiding gratis ter beschikking. Meer info en registreren kan op www.rvo-society.be/onderwijs

Bron : Persbericht RVO-Society