08/06/2004

Jef Tavernier verzet zich tegen ontwerp-KB introductie ggo's

Terug naar artikeloverzicht

"Wie zorgt voor besmetting, moet verantwoordelijk zijn voor de kosten"

Vlaams landbouwminister Jef Tavernier verzet zich tegen het ontwerp-KB over de introductie van ggo's dat wordt voorgelegd aan het federale parlement. Dat heeft hij met een officieel schrijven laten weten aan het federale kabinet Leefmilieu.

Jef Tavernier wil dat er correcte aansprakelijkheidsregels komen bij besmetting met ggo's. Die ontbreken in het federale voorstel dat nu op tafel ligt. "De omzetting van de Europese richtlijn 2001/18 die de introductie van ggo's in ons land moet regelen, blijft heel vaag over wie verantwoordelijk is voor besmetting," zegt Vlaams milieuminister Jef Tavernier. "In het huidige voorstel van de federale minister van Leefmilieu moeten slachtoffers van ggo-besmetting zelf bewijzen wie de schade heeft veroorzaakt. Dat is quasi onmogelijk. Wetenschappelijke studies in Schotland hebben aangetoond dat genetisch gemanipuleerd koolzaad zich tot 26 kilometer kan verspreiden. Besmetting van de oogst van niet-ggo-boeren is dus onvermijdelijk. Het KB in zijn huidige vorm betekent de doodsteek voor de ggo-vrije landbouw. Ik dring er bij mijn federale collega dan ook sterk op aan dat er een wettelijk initiatief komt om die aansprakelijkheid te regelen. Die regel is simpel: wie verantwoordelijk is voor besmetting, moet opdraaien voor de kosten. De vervuiler betaalt, niet de landbouwer wiens oogst wordt besmet of de consument die denkt dat hij ggo-vrij voedsel eet terwijl dat niet zo is."

"Bovendien hebben grote verzekeringsfirma's zoals Fortis hun aansprakelijkspolissen voor landbouwers recent aangepast. Als er schade is door ggo-besmetting, komt de verzekeraar niet tussen. Een ggo-boer die zijn buur besmet en daar toch verantwoordelijk voor gesteld wordt, zal de schade helemaal zelf moeten betalen. Dat kan een ramp betekenen voor individuele landbouwers die kiezen voor ggo-kweek", zegt Jef Tavernier.

"Als de priv-sector de ggo-landbouw niet wil verzekeren, is dat dan geen duidelijk teken dat er hier een fundamenteel probleem is? Dat de risico's voor schade aan natuur en landbouw veel te groot zijn?", vraagt Tavernier zich af.

"Ik ben voorstander van een duidelijke, eerlijke regeling", gaat de groene minister verder. "Wordt een boer die geen ggo's wil kweken het slachtoffer van een besmetting, dan moet hij sowieso vergoed worden voor de geleden schade. Daartoe moet er een fonds komen dat gespijsd wordt door producenten en kwekers van ggo's."

De omzetting van richtlijn 2001/18 sleept al geruime tijd aan. Vorig jaar werd een groen voorstel over de aansprakelijkheidsregeling niet aanvaard door het federale parlement. Daarin werd de verantwoordelijkheid bij besmetting veel
sluitender geregeld.

In april kwam er een studie van de Administratie Land- en Tuinbouw (ALT) 'GGO's in Vlaanderen: coxistentie van verschillende landbouwsystemen'. Daarin schrijven de auteurs dat het economisch voordeliger is om Vlaanderen volledig ggo-vrij te houden. De coxistentiemaatregelen zullen veel geld kosten, de controlemechanismen zullen ingewikkeld en duur zijn en de negatieve gevolgen van de schadeclaims zijn niet te voorspellen. En ook op vlak van marketing is het een goed idee om Vlaanderen ggo-vrij te houden. Het zal onze producten, net zoals in bepaalde regio's in de Verenigde Staten, een kwaliteitsmerk bezorgen.

"De consument heeft geen enkel voordeel bij de huidige generatie ggo's", zegt Jef Tavernier. "Ggo's zijn niet lekkerder, niet gezonder, niet langer houdbaar en niet goedkoper dan traditionele gewassen. Het milieu is ook helemaal niet gebaat bij de huidige generatie ggo's. Studies in het Verenigd Koninkrijk wijzen uit dat de biodiversiteit in velden met ggo's daalt, en dat er meer pesticiden worden gespoten - in plaats van minder. Voorlopig is de biotech-industrie de enige die wel vaart bij de overhaaste introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen. Ik vind niet dat we aan die druk moeten toegeven. De keuzevrijheid van de consument, het welzijn van onze landbouwers en de kwaliteit van ons leefmilieu mogen niet op het spel gezet worden voor de belangen van
buitenlandse industriegroepen."

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier 
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering