25/04/2014

Jachtwetgeving sterk vereenvoudigd

Back to article overview

De Vlaamse regering keurde vandaag op voordracht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur een sterke vereenvoudiging van de jachtwetgeving definitief goed. Zeventien KB’s en uitvoeringsbesluiten van het Jachtdecreet werden herleid tot vier uitvoeringsbesluiten.

“De oude jachtwetgeving was complex en versnipperd. De nieuwe is coherent en moet de Vlaamse jager helpen bij het verstandig beheer van wildsoorten en hun leefgebieden. Bovendien zal ook de administratieve last afnemen”, zegt Vlaams minister Schauvliege.

De Vlaamse jachtwetgeving bestond uit een kluwen van besluiten en maakte het verstandig beheer van wildsoorten en hun leefgebieden uitermate complex. Er waren ruim 120 pagina’s wetteksten verspreid over 17 KB’s en uitvoeringsbesluiten van het Jachtdecreet, daterend uit de periode tussen 1963 en 2009. Minister Schauvliege gaf de opdracht aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) om in overleg met alle actoren de regelgeving te vereenvoudigen en aan te passen aan de huidige maatschappelijke noden en uitdagingen. De nieuwe jachtregelgeving beslaat nog ongeveer 60 bladzijden en is samengebracht in vier thematische uitvoeringsbesluiten nl.:

1. Het Jachtopeningsbesluit, definitief goedgekeurd in juni 2013, regelt de data van de opening en de sluiting van de jacht in Vlaanderen;,
2. Het Jachtadministratiebesluit bundelt alle administratieve plichten waaraan een jager moet voldoen om in Vlaanderen te mogen jagen;
3. Het Jachtvoorwaardenbesluit omschrijft de voorwaarden om te mogen jagen op het terrein;
4. Het Soortenschadebesluit regelt het vergoeden van schade door jachtwild in bepaalde omstandigheden.

De nieuwe regelgeving is helder voor iedereen, haalbaar voor jagers en aanvaardbaar voor natuurverenigingen. De nadruk ligt op het duurzaam beheer van wild en leefgebieden. Wanneer bepaalde soorten overlast veroorzaken, dan zullen jagers meer verantwoordelijkheid, maar ook meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen. Zo worden bijvoorbeeld de jachttijden voor het everzwijn een stuk ruimer en zal er, wanneer er sprake is van schade, ook ’s nachts op het everzwijn kunnen gejaagd worden. Er ligt hierbij een grote nadruk op overleg en planning met de andere gebruikers van het landelijk gebied.

In het zogenaamde Soortenschadebesluit staan er duidelijke afspraken over het terugbetalen van schade die veroorzaakt wordt door een aantal soorten. De nadruk ligt evenwel op preventie. Daarvoor wordt een ‘code goede praktijk’ gemaakt die mensen wil aanmoedigen om met preventieve maatregelen schade te voorkomen.

Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: “De nieuwe jachtwetgeving houdt een sterke vereenvoudiging in en is afgestemd op de actuele maatschappelijke noden. De hervorming zet ook de schaar in de administratieve last voor zowel de jagers als het ANB. Waar mogelijk zijn overbodige stappen in het administratief proces geschrapt of vereenvoudigd en de meeste administratieve verplichtingen kunnen via een e-loket digitaal vervuld worden.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur