12/01/2006

Inzameling gasflessen

Terug naar artikeloverzicht

Gebruikers van butaan- en propaangasflessen kunnen vanaf deze maand met hun lege of niet meer gebruikte gasflessen, al dan niet van recente datum, terecht bij meer dan 300 verdelers/verkooppunten verspreid over heel Vlaanderen. 
Deze inzameling kwam tot stand onder impuls van en in samenwerking  met Febupro ( Federatie Butaan en Propaan), de VVSG (Vlaamse Vereniging voor steden en gemeenten) en de OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest). Met dit systeem wordt voorkomen dat flessen zouden aangeboden worden op containerparken of bij schroothandelaars, waar ze om veiligheidsredenen niet aanvaard mogen worden.

De verdelers aanvaarden alle merken en zonder dat er een aankoopverplichting van een nieuwe gasfles tegenover staat. 
De lijst met verkooppunten vindt je terug op www.febupro.be.
In de mate dat het aantal ingeleverde gasflessen de toegestane stockagemogelijkheid van de verdeler niet overstijgt dit om veiligheidsredenen - engageren deze verdelers zich om de gasflessen probleemloos terug te nemen. Let op: flessen voor industrile gassen, campinggasflesjes of reservoirs voor LPG-wagens vallen niet onder deze regeling. Het statiegeld dat voor sommige van de flessen betaald is, kan wel enkel gend worden bij de verdeler waar de fles is aangekocht, of bij een verdeler van hetzelfde merk wanneer je nog een betalingsbewijs kan voorleggen.

Butaan en propaangas wordt verkocht in speciale gasflessen, die eigendom blijven van de gasmaatschappijen. Met de organisatie van deze inzamelmogelijkheid rekent de sector erop een groot aantal van de gasflessen die momenteel niet worden teruggebracht te recupereren. Lege gasflessen worden na inlevering gecontroleerd en opnieuw gevuld met gas en op de markt gebracht. Wanneer ze niet langer herbruikbaar zijn, worden ze gerecycleerd.

Tenslotte enkele veiligheidstips voor de opslag van volle en /of lege gasflessen:

  • stockeer geen gasflessen in een kelder, noch in de buurt van een kelderraam of afvoer; want propaan en butaan zijn zwaarder dan lucht. Gas kan zich bijgevolg ophopen;
  • zet gasflessen steeds rechtop in een goed verluchte omgeving;
  • draai de kraan van een ongebruikte fles (vol of leeg) altijd dicht;
  • bewaar uw gasfles idealerwijze niet langer dan 5 jaar.

Bron : OVAM