16/08/2010

Inzage in het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst afgedankte voertuigen

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering kan vrijwillige milieubeleidsovereenkomsten afsluiten met representatieve beroepsorganisaties. De doelstelling van milieubeleidsovereenkomsten is in samenwerking met de beroepsorganisaties en hun leden bepaalde beleidsdoelstellingen op het vlak van leefmilieu te bereiken. Het afsluiten van milieubeleidsovereenkomsten wordt geregeld in het decreet van 15 juni 1994 betreffende de milieubeleidsovereenkomsten.
Voor bepaalde afvalstromen geldt een aanvaardingsplicht. Die houdt in dat de producent verantwoordelijk is voor het ecologisch en economisch verantwoorde beheer van het afval. De betrokken producenten, invoerders en eindverkopers kunnen via hun beroepsorganisaties een milieubeleidsovereenkomst sluiten om die aanvaardingsplicht uit te voeren.
Inzake afvalstoffen bestaan er milieubeleidsovereenkomsten voor oude en vervallen geneesmiddelen, persdrukwerk, reclamedrukwerk, frituurolieën, AEEA, afgedankte voertuigen, draagbare batterijen, loodstartbatterijen, afgewerkte olie en afvalbanden. Voor meer informatie kan u de stand van zaken en de volledige teksten downloaden, andere vragen kan u verzenden aan mbo@ovam.be.

Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Inzage in het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst afgedankte voertuigen

Sinds 1 juli 1999 geldt een aanvaardingsplicht voor afgedankte voertuigen. Die houdt in dat de voertuigproducent verantwoordelijk is voor het ecologisch en economisch verantwoorde beheer van afgedankte voertuigen. De betrokken producenten, invoerders en eindverkopers hebben via hun beroepsorganisaties steeds een milieubeleidsovereenkomst gesloten met de Vlaamse Regering om die aanvaardingsplicht uit te voeren. De eerste milieubeleidsovereenkomst werd in 1999 gesloten, de tweede in 2005. Aangezien de looptijd van de vorige milieubeleidsovereenkomst is afgelopen, werd samen met de betrokken sector over een nieuwe milieubeleidsovereenkomst onderhandeld. Op 23 juli 2010 heeft de Vlaamse Regering het ontwerp daarvan principieel goedgekeurd.

Het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst bepaalt op welke manier de aanvaardingsplicht wordt uitgevoerd en bouwt verder op de vorige milieubeleidsovereenkomst. De bestaande afspraken over de inzameling, verwerking en rapportage werden als dat nodig was, geoptimaliseerd. Nieuw is dat via deze milieubeleidsovereenkomt ook de aanvaardingsplicht voor de afvalbanden, afkomstig van eerste montage, zal worden uitgevoerd. Febelauto, opgericht door de betrokken federaties, blijft op post als beheerorganisme voor de praktische uitvoering. Ook de verwerkingssector verleent opnieuw zijn medewerking aan het behalen van de recyclagedoelstellingen en zal mee de milieubeleidsovereenkomst ondertekenen.

U krijgt de kans om vragen, opmerkingen of bezwaren over de ontwerptekst te formuleren. De afdeling Afvalstoffen- en Materialenbeheer van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzoekt alle reacties. De definitieve tekst wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Tien dagen na de publicatie ervan wordt de milieubeleidsovereenkomst van kracht.

De inzagetermijn loopt van 16 augustus tot en met 16 september 2010. Schriftelijke opmerkingen moeten uiterlijk op 17 september 2010 in ons bezit zijn.

U kunt het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst op de volgende manieren consulteren:

  • door de tekst te downloaden van www.ovam.be/mbo
  • door de tekst via e-mail of telefonisch op te vragen: mbo@ovam.be, tel. 015 284 353
  • door de tekst in te kijken op de kantoren van de OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen
    U moet daarvoor eerst een afspraak maken via mbo@ovam.be.

Opmerkingen over deze ontwerptekst kunt u mailen naar mbo@ovam.be of opsturen naar de OVAM op het onderstaande adres:

De heer Roeland Bracke
OVAM
Stationsstraat 110
2800 Mechelen