09/07/2007

Investeren in hernieuwbare energie veel goedkoper dan toekomst met fossiele brandstoffen

Terug naar artikeloverzicht

Greenpeace publiceert samen met de European Renewable Energy Council (EREC) het rapport 'Future Investment - A sustainable Investment Plan for the power sector to save the climate'. Het rapport toont aan dat we 70% hiernieuwbare energie nodig hebben om de CO2-uitstoot in de elektriciteitssector met 60% te verminderen tegen 2050. Hiervoor moet er jaarlijks gemiddeld 22 miljard dollar extra genvesteerd worden. Deze investering wordt ruimschoots gecompenseerd door een besparing op de brandstofkost (steenkool, gas en olie) voor fossiele electriciteitscentrales in een referentiescenario (2). De besparing op brandstof in het energierevolutiescenario ten opzichte van het referentiescenario bedraagt gemiddeld 202 miljard dollar per jaar.

Het rapport geeft meteen een sterk economisch argument voor een verschuiving van globale investeringen in vervuilende en onveilige energie-opwekking (steenkool en kernenergie) naar hernieuwbare energie (met inbegrip van zonne- en windenergie, waterkracht, geothermische energie en energie op basis van biomassa) in de volgende 23 jaar. Het energie(r)evolutiescenario van Greenpeace (2) heeft met dit rapport ook zijn financile grondslag.

"Nu de klimaatcrisis wereldwijd op de agenda staat, wil Greenpeace aantonen dat hernieuwbare energie aan onze elektriciteitsbehoeften kan voldoen n dat we daarmee jaarlijks miljarden zullen besparen", zegt Karen Janssens, campagneverantwoordelijke klimaat en energie bij Greenpeace.

De energierevolutie zoals voorgesteld in het Greenpeacescenario heeft wereldwijd een extra jaarlijkse investering nodig van 22 miljard dollar. Door minder fossiele brandstoffen te gebruiken kan er 202 miljard dollar per jaar bespaard worden. Investeren in hernieuwbare energie is dus niet alleen ecologisch maar ook economisch voordelig.

Volgens EREC was de globale markt voor windmolens in 2006 goed voor 18 miljard euro en de hele sector voor hernieuwbare energie goed voor 50 miljard dollar. Volgens het energiescenario zou de markt van hernieuwbare energie zo'n 288 miljard dollar vertegenwoordigen tegen 2030. "De sector van hernieuwbare energie is klaar om in de energiebehoeften van de wereld te voorzien. Alleen het politiek beleid moet nog mee. Beslissingen die de volgende jaren genomen zullen worden, zullen hun impact hebben tot 2050. We zullen de klimaatcrisis alleen maar kunnen keren als de hernieuwbare kaart voluit getrokken wordt", zegt Oliver Schfer, beleidsdirecteur bij EREC.

De conclusies van dit rapport bevatten een duidelijke boodschap voor de Belgische regeringsonderhandelaars: nu investeren in hernieuwbare energie in plaats van in fossiele brandstoffen en kernenergie is de beste keuze voor het milieu en de economie. De investeringskost betaalt zichzelf dubbel en dik terug door besparingen op brandstofkosten. Daarmee spreekt dit rapport de conclusies van de Commissie 2030 tegen. Zij gaan er immers vanuit dat een uitstap uit de kernenergie en ontwikkeling van hernieuwbare energie zeer duur zouden zijn. Dit rapport bewijst het tegendeel.

Rapport downloaden (PDF - 2 MB)