20/07/2006

Integrale milieuvoorwaarden: stap vooruit in administratieve vereenvoudiging

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag een ontwerp van integrale voorwaarden voor de inrichtingen van motorvoertuigen (garages), carrosseriebedrijven en houtbewerkingsbedrijven (schrijnwerkerijen) principieel goedgekeurd en aan de Raad van State voor advies overgemaakt.
Bedoeling is voor deze kleinschalige inrichtingen de integrale voorwaarden kant en klaar in n pakket aan te bieden. Dit betekent dat de betrokken ondernemer niet langer meer de hele VLAREM-reglementering moet doornemen om te weten welke milieuvoorwaarden van toepassing zijn op zijn onderneming. Op vlak van administratieve vereenvoudiging is dit een belangrijke stap vooruit.

Het doel van de nieuwe regelgeving is dat voor kleinschalige bedrijven (en dan gaat het zowel over klasse 3 bedrijven als het grootste gedeelte van de klasse 2 bedrijven, alles samen toch wel enkele duizenden KMO-bedrijven in Vlaanderen) alle milieuvoorwaarden kant en klaar in n pakket worden gegoten zodat men niet langer meer de volledige VLAREM-wetgeving moet doornemen om te weten welke milieuvoorwaarden van toepassing zijn op hun onderneming.

Deze maatregel betekent de invoering van een totaal nieuwe benadering voor bepaalde bedrijvencategorien die onverminderd aan de VLAREM-reglementering zijn en blijven onderworpen.  Het betreft een pilootproject voor de inrichtingen van motorvoertuigen, carrosseriebedrijven en houtbewerkingsbedrijven. Later zal gevalueerd worden of deze wijze van aanpak inderdaad de meest optimale oplossing is om de in het Vlaamse Regeerakkoord vooropgestelde vereenvoudiging van regelgeving en implementatie van het systeem van integrale voorwaarden voor een realistisch aantal categorien van ondernemingen te realiseren.

De integrale regelgeving van toepassing op ingedeelde inrichtingen is vandaag gebundeld in de titels I en II van het VLAREM. Titel I regelt de meldings- (3de klasse) en vergunningsprocedure (1ste en 2de klasse). Titel II bevat de algemene en sectorale milieuvoorwaarden die van toepassing zijn op deze ingedeelde inrichtingen.
De milieuvoorwaarden zijn daarbij per ingedeeld onderdeel gegroepeerd in diverse hoofdstukken en afdelingen. Dit maakt dat de exploitant van een dergelijke 3de klasse-inrichting de op zijn inrichting van toepassing zijnde milieuvoorwaarden voor elk van deze onderdelen moet gaan opzoeken in titel II van het VLAREM. Dit is niet altijd een eenvoudige klus, zeker niet voor een kleine KMO voor wie de VLAREM-structuur vaak onbekend is. M.a.w.: titel II van het VLAREM bevat weliswaar alle integrale voorwaarden die op de 3de klasse-inrichtingen van toepassing zijn, alleen zitten deze voorwaarden her en der verspreid in de VLAREM-bundel.
Met het nu goedgekeurde ontwerpbesluit worden voor de bedoelde bedrijvencategorien alle toepasselijke milieuvoorwaarden in n pakket onder een geigend hoofdstuk in VLAREM vastgesteld.

Het ontwerp van integrale voorwaarden voert bovendien tegelijkertijd ook een vereenvoudiging door van meerdere betrokken VLAREM-indelingsrubrieken. Verschillende huidige 2de klasse-rubrieken worden daardoor voortaan in de 3de klasse ingedeeld. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt naargelang de garage of schrijnwerkerij al dan niet gelegen is in een industriegebied. In een industriegebied worden de milieuvoorwaarden versoepeld, terwijl de bestaande voorwaarden in andere gebieden, zoals woongebied, behouden blijven.

" Deze tekst is het resultaat van een doelgroepenoverleg met vertegenwoordigers van Bouwunie, Confederatie Bouw, VCB,Febelhout, Unizo, VOKA, Federauto, Bond van de Garagisten en VVSG. Dit overleg heeft duidelijk gemaakt dat dit pilootproject tegemoet komt aan de vraag van de ondernemingen naar meer administratieve vereenvoudiging" besluit minister Peeters.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering