08/03/2013

Ingrid Lieten: “Vlaams Energiebedrijf moet nu snel vooruit”

Back to article overview

“De overheid heeft een voorbeeldrol en kan snel een belangrijke energiebesparing realiseren door gebruik te maken van betere isolatie, warmtekrachtkoppeling, intelligente verlichtingssystemen en hoogrendementsglas. In de praktijk hebben directeurs van scholen, ziekenhuizen etc. vaak geen tijd om zich ten gronde bezig te houden met het bestuderen van hoe hun gebouw energiezuiniger kan. Daar komt het Vlaams Energiebedrijf tussenbeide, zij gaan de energietaak ‘ontzorgen’.”

Vanochtend werd het businessplan van het Vlaams Energiebedrijf voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Nu kan het Vlaams Energiebedrijf concreet aan de slag. Vlaams minister voor Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten vraagt het Energiebedrijf nadrukkelijk om nu snel vooruit te gaan.

De hoofddoelstelling van het Vlaams Energiebedrijf is energiebesparing. Prioritair moeten overheidsgebouwen zoals administraties, ziekenhuizen, scholen en sociale woningen energiezuiniger worden gemaakt.  Het Vlaams Energiebedrijf wordt de schakel tussen de overheidsgebouwen en de bedrijven die er concreet voor zullen zorgen dat de gebouwen energiezuiniger worden. Het Vlaams Energiebedrijf is gebaseerd op een publieke – private samenwerking. In een eerste fase zal het alle gebouwen die in aanmerking komen, bijvoorbeeld scholen, in kaart brengen. In een volgende fase doet het Energiebedrijf een oproep aan verschillende bedrijven die willen instaan voor de prefinanciering van het project. De investeerders worden vergoed middels een percentage op de gerealiseerde besparing op de energiefactuur. Door op deze manier te werken, wordt het werk versneld en dragen we op een efficiënte manier bij aan de klimaatdoelstellingen van 2020.

Ingrid Lieten: “Internationale studies schatten dat eenvoudige energiebesparende maatregelen makkelijk kunnen zorgen voor een daling van het energieverbruik van meer dan 20%. De taak van het Energiebedrijf is: in kaart brengen welke gebouwen in aanmerking komen, de projecten coördineren, advies geven over mogelijke maatregelen om energie te besparen, de eigenaars van de gebouwen begeleiden bij de uitvoering van de werken en de financiering  organiseren.

Het Vlaams Energiebedrijf zal ook een rol spelen in de energielevering en eventuele groepsaankopen regelen voor overheidsentiteiten. Daarnaast wil het Vlaams Energiebedrijf er ook op toekijken dat zoveel mogelijk energie die gebruikt wordt voor de Vlaamse Overheid, zelf geproduceerd wordt, met een garantie op groene energie zoals energie uit windmolenparken, biomassacentrale’s etc. Het energiebedrijf zal daarbij ook op zoek gaan naar marktopportuniteiten, wat ons leidt tot de tweede grote hoofddoelstelling van het Vlaams Energieberdrijf, namelijk zelf investeren. 

Het Vlaams Energiebedrijf zal innovaties rond duurzame energie financieel stimuleren zodat hun positie op de markt versterkt kan worden. Het Energiebedrijf zal ook zelf investeren in projecten met een innovatief karakter. Ingrid Lieten: “Door middel van groeikapitaal kan het Vlaams Energiebedrijf innoverende projecten rond duurzame energie een belangrijke duw in de rug geven. “

Bron : Persmededeling van Viceminister-president Ingrid Lieten, Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en armoedebestrijding