03/05/2011

Informele Energieraad in Boedapest : Paul Magnette pleit voor 100% hernieuwbare energie tegen 2050.

Terug naar artikeloverzicht

Op 2 en 3 mei kwamen de Europese ministers van Energie bijeen op een informele energieraad over het engagement van de EU om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 80 à 95%. De Belgische minister van Energie Paul Magnette pleitte ervoor dat de Europese Commissie zou onderzoeken of de EU tegen 2050 al haar energie uit hernieuwbare bronnen kan produceren. "Verschillende onafhankelijke studies tonen het belang van dit scenario op economisch en sociaal vlak aan, maar uiteraard ook op het vlak van het milieu. De Europese Commissie moet dan ook het voortouw nemen en een strategie voorstellen om deze doelstelling te realiseren. Lidstaten, consumenten en de particuliere sector moeten vandaag maximale duidelijkheid krijgen om goede investeringsbeslissingen te nemen", zei Paul Magnette.

Paul Magnette herinnerde er ook aan dat de Belgische federale regering in samenwerking met de 3 regio's deze oefening momenteel ook maakt en tegen het einde van het jaar de eerste resultaten verwacht.

België pleitte er bij het Hongaarse voorzitterschap en de Europese Commissie ook nogmaals voor dat energie-efficiëntie centraal blijft staan in het Europese beleid. Paul Magnette zei hierover: "Maatregelen op het vlak van energie-efficiënte bieden niet alleen een enorm potentieel inzake werkgelegenheid (2,5 miljoen banen volgens het Europees Verbond van Vakverenigingen tegen 2030) en een stijging van de koopkracht, maar energierenovatie van bestaande gebouwen zou maar liefst 32% van het primair energieverbruik in Europa kunnen besparen. Gezien dit gelijk staat aan de Europese energieproductie uit kolen en kerncentrales en dat het potentieel van zulke maatregelen in België groot is, vormt dit voor België een essentieel aandachtspunt. "

Ten slotte herinnerde de minister er ook nog aan dat deze technologische omschakeling gepaard moet gaan met een hernieuwde aandacht voor de consument. "De beslissingen die tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap werden genomen vormen de fundamenten van een consumentvriendelijk energiebeleid tegen 2050", aldus nog Paul Magnette.