Informatie over de aanrekening van de jaarlijkse vergoeding in de V-test®

Gepubliceerd op 08/06/2018

De V-test®, de online prijsvergelijker van de VREG, bevat nu ook info over de aanrekening van de jaarlijkse vergoeding per energiecontract. Deze vergoeding is een administratieve kost die de leverancier via uw energiefactuur aanrekent voor het opmaken van de facturen, het organiseren van de klantendienst,

De jaarlijkse vergoeding wordt doorgaans verrekend volgens het aantal dagen dat u klant bent. Dit wordt ook pro rata (temporis) genoemd. Sommige leveranciers rekenen deze vergoeding ineens voor een volledig contractjaar aan, ook als u in de loop van het jaar van leverancier verandert. Er zijn ook contracten met een mix van aanrekening op jaarbasis en pro rata.

De aanpak kan van contract tot contract verschillen. We willen dan ook graag transparantie brengen over hoe de energieleveranciers hiermee omgaan. Via de V-test® krijgt u informatie over de energiecontracten die de leveranciers nu aanbieden aan nieuwe klanten. De V-test® zegt niet hoe de jaarlijkse vergoeding bij uw bestaand contract of bij een contractverlening wordt aangerekend. Hierover informeert u zich best bij uw energieleverancier.

Staat in de kolom Voorwaarden van de resultatentabel van de V-test® JV1 of JV2?

JV1 verwijst naar een één- of meerjarig contract waarbij de jaarlijkse vergoeding volledig wordt aangerekend per begonnen jaar dat u klant bent.

  • Voorbeeld 1: U sluit een elektriciteitscontract van 1 jaar. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 45 euro. Als u voor het einde van de contractduur van 1 jaar verandert, betaalt u 45 euro aan jaarlijkse vergoeding.
  • Voorbeeld 2: U sluit een elektriciteitscontract van 3 jaar. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 45 euro per jaar. Als u in de loop van het 3de jaar verandert, betaalt u in totaal 135 euro: 45 euro voor jaar 1, 45 euro voor jaar 2 en 45 euro voor jaar 3.

JV2 staat voor meerjarige contracten waarbij de jaarlijkse vergoeding voor het eerste jaar volledig wordt aangerekend en vanaf het tweede jaar per dag dat u klant bent.

  • Voorbeeld: U sluit een aardgascontract van 4 jaar. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 60 euro per jaar. Als u in de loop van het 2de jaar verandert, betaalt u in totaal 71,84 euro aan jaarlijkse vergoeding, nl. 60 euro voor het 1ste jaar en voor het 2de jaar pro rata het aantal dagen dat u klant was. Stel dat dat 72 dagen was, dan betaalt u 72/365ste van 60 euro of 11,84 euro voor het 2de jaar.

Staat in de kolom Voorwaarden van de resultatentabel van de V-test® geen verwijzing naar JV1 of JV2?

Dan gaat het over:

  • Contracten waarbij u de jaarlijkse vergoeding betaalt volgens het aantal dagen dat u klant bent;
  • Contracten waarbij de jaarlijkse vergoeding geen aparte prijscomponent is;
  • Contracten met een jaarlijkse vergoeding van 0 euro.

Hoogte van de jaarlijkse vergoeding

Let niet enkel op de aanrekeningswijze, maar ook op de hoogte van de jaarlijkse vergoeding.
Voorbeeld: U sluit een contract met een niet pro rata aanrekening van de jaarlijkse vergoeding die 20 euro bedraagt. Als u na 9 maanden verandert van leverancier, wordt u 20 euro aangerekend. Sluit u daarentegen een contract met een pro rata aanrekening van de jaarlijkse vergoeding die 80 euro bedraagt, betaalt u bij het veranderen na dezelfde termijn 60 euro.
U kan de V-test® doen via www.vtest.be

 

Bron: © 2018 VREG