14/09/2009

IMEC en Kaneka gaan samenwerken rond nieuwe zonneceltechnologien

Terug naar artikeloverzicht

Leuven, Belgi 14 september 2009 IMEC en Kaneka Corporation, de belangrijkste fabrikant van chemische producten en zonnecellen in Japan kondigen een bilaterale samenwerking aan. Volgens de overeenkomst zal Kaneka zijn Europees zonnecellaboratorium vestigen op de campus van IMEC in Leuven. Door gebruik te maken van IMEC's onderzoeksfaciliteiten en samen te werken met IMEC's zonnecelexperten wil Kaneka zijn huidige dunne-film zonnecellen verder verbeteren en nieuwe generaties zonnecellen ontwikkelen.

De overeenkomst past in Kaneka's strategie om de verhoging van de productiecapaciteit naar 1 GigaWatt tegen 2015 te onderzoeken. De oprichting van een Europees zonnecellaboratorium door Kaneka vloeide voort uit de noodzaak om aanwezig te zijn in de nabijheid van de snel groeiende Europese PV markt, en om in de toekomst ook Europese productiefaciliteiten te kunnen uitbouwen. Kaneka Corporation's President Kimikazu Sugawara: "IMEC kreeg de voorkeur als R&D partner, door zijn jarenlange expertise en uitstekend curriculum inzake zonnecelonderzoek, en door zijn unieke kennis en mogelijkheden inzake materiaalprocessing en fotonica."

Luc Van den hove, Algemeen Directeur en CEO van IMEC: "We zijn zeer gelukkig dat Kaneka voor IMEC heeft gekozen als belangrijke partner voor zijn nieuwe zonnecelonderzoek. Die keuze benadrukt de prominente rol van IMEC in het PV- domein."

Kaneka's Europees zonnecellaboratorium zal het eerste R&D lab buiten Japan zijn van een Japanse zonnecelfabrikant. Volgens de overeenkomst zal een team van ingenieurs van Kaneka en IMEC in IMEC's zonnecellaboratorium Kaneka-apparatuur installeren en gebruiken. Dr. Kenji Yamamoto, die het laboratorium zal leiden: "Door nauw samen te werken met IMEC's onderzoeksteam zullen we Kaneka's huidige dunne-film zonnecellen verbeteren. We willen ook een nieuwe industrile heterojunctie zonneceltechnologie ontwikkelen."

Een combinatie van IMEC's processen op siliciumschijven en instrumenttechnologien, en IMEC's expertise in optica, micromachining en fotonica moet leiden tot het verbeteren van Kaneka's huidige amorf-silicium microkristallijne zonnecellen. Daarnaast zal in het kader van deze samenwerking een nieuwe industrile amorf-silicium heterojunctiezonnecel met een hoge omzettingsefficintie (meer dan 20% voor grote cellen in een industrieel proces) ontwikkeld worden.

"De samenwerking met Kaneka betekent voor IMEC een belangrijke onderzoeksactiviteit. Ze is complementair aan ons industrieel affiliatieprogramma voor onderzoek naar nieuwe generaties van kristallijn siliciumzonnecellen dat we dit jaar lanceerden, en waarbinnen bedrijven van over de hele wereld samen precompetitief onderzoek doen en kosten, risico en talent en IP delen." Dr. Jef Poortmans, IMEC's Programmadirecteur Photovoltaics.

Bron : IMEC