20/09/2010

IBM steunt onderzoek TU Delft naar slimmer waterbeheer

Terug naar artikeloverzicht

De TU Delft gaat met hulp van IBM onderzoeken of het Nederlandse watersysteem beter bestuurd kan worden, om zo de kans op overstromingen en wateroverlast te verkleinen. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij IBM's Fellowship Award Programma. Dit wereldwijde programma is bedoeld voor innovatief onderzoek dat voor de maatschappij én IBM van groot belang is.

Water slimmer sturen

Het Nederlandse watersysteem is een uitgebreid systeem met rivieren, kanalen, pompen, gemalen, sluizen, dammen en waterreservoirs. Als zich ergens een probleem voordoet, bijvoorbeeld wateroverlast, wordt dat nu vooral lokaal opgelost. Daarbij is er echter niet veel zicht op de effecten op het gehele, complexe watersysteem. Als we het water slimmer sturen, valt er volgens onderzoekers van de TU Delft veel te winnen op het gebied van zowel waterkwantiteit (dus: wateroverlast voorkomen) als waterkwaliteit. Volgens hen is er nog voldoende capaciteit in ons watersysteem. We hebben echter het punt bereikt dat de mens alle mogelijke interacties niet meer kan overzien.

Optimalisatie

De TU Delft gaat daarom samen met IBM onderzoeken of het Nederlandse watersysteem beter geanalyseerd en geoptimaliseerd kan worden, met de inzet van slimme, nieuwe technologie. De Delftse promovendus Xu Min gaat hier onderzoek naar doen, gesteund door het Fellowship Award Programma van IBM. Xu Min gaat bekijken wat je real time kunt doen met pompen, sluizen, en reservoirs om schade te beperken en waterstroom en -kwaliteit te optimaliseren.

Slimme technologie

Gebruik van slimme technologie speelt in het onderzoek van Xu Min een grote rol. Door allerlei informatiestromen aan elkaar te koppelen, kunnen watermanagers real-time inzicht krijgen in het watersysteem. Zo kan bijvoorbeeld informatie afkomstig van sensoren in rivieren en dijken gekoppeld worden aan meteorologische informatie. Geavanceerde algoritmes en analyse-software berekenen vervolgens hoe het watersysteem zal reageren op extreme regenval. Waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat kunnen op basis van die informatie de resultaten van ingrepen in het systeem modelleren, en zo betere beslissingen nemen.

IBM

IBM heeft wereldwijd veel kennis op het gebied van watermanagement. Het bedrijf heeft onder meer in Amsterdam een wereldwijd kenniscentrum voor watermanagement opgericht en werkt samen met bedrijfsleven, wetenschap en overheden om met behulp van de nieuwste IT-ontwikkelingen tot een beter waterbeheer te komen. Samenwerking met IBM ligt voor de TU Delft dan ook voor de hand.

Deltacommissie

TU Delft en IBM verwachten met dit onderzoek - onder andere - een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de uitwerking van de adviezen van de Deltacommissie. Daarin worden  verschillende problemen nog onafhankelijk van elkaar bekeken, zoals de zoetwatervoorziening via het IJsselmeer, natuurbehoud/herstel in de Zuidwestelijke Delta en hoogwater in rivieren. Met een geïntegreerde aanpak valt volgens de onderzoekers veel winst te behalen.

Internationaal

De resultaten worden daarnaast ook internationaal van belang voor andere gebieden met een ingewikkeld watersysteem, zoals bijvoorbeeld de baai van San Francisco met de Sacramento River Delta, het South-North Water Transfer Project in China, maar ook voor reservoirbeheer in de Alpen.

Fellowship Awards

De Ph.D. Fellowship Awards van IBM, zoals toegekend aan Xu Min, zijn bedoeld voor uitzonderlijk goede promovendi die op innovatieve wijzen werken aan het oplossen van problemen die van belang zijn voor IBM en de maatschappij.

Bron : TU Delft