23/10/2003

Hoe tevreden is de Belg over zijn leef- en woonomstandigheden ?

Terug naar artikeloverzicht

Men zegt wel eens dat de mensen altijd klagen, maar uit een grote bevraging van de ganse bevolking blijkt dat er toch een pak mr Belgen tevreden dan ontevreden zijn over de aspecten netheid en uitzicht van de gebouwen in de buurt. Iets minder is de modale Belg te spreken over de luchtkwaliteit en de rust, maar ook voor deze twee aspecten ligt het aantal enthousiaste huishoudens hoger dan het aantal misnoegde huishoudens. Vlamingen zijn doorgaans tevredener dan Walen, die op hun beurt de Brusselaars achter zich laten. Dit zijn enkele van de conclusies die men kan trekken na een vergelijking van de resultaten van de Algemene socio-economische enqute, die in oktober 2001 gehouden werd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

34% van de Belgische huishoudens is erg te spreken over het uitzicht van de gebouwen in de buurt, 57% vindt dat uitzicht bevredigend en 9% vindt het maar weinig aangenaam. Over de netheid van de buurt verklaart 34% van de huishoudens dat ze groot is, 55% dat ze aanvaardbaar is en 11% vindt ze onvoldoende.

Al wat minder enthousiast zijn onze landgenoten over de kwaliteit van de lucht in de directe woonomgeving. 29% vindt die groot, 55% vindt ze bevredigend en 16% zegt dat ze niet voldoet. Over de aanwezigheid van rust zijn de Belgen verhoudingsgewijs het minst tevreden. 30% is er wel erg mee opgezet, 47% vindt ze aanvaardbaar en 23% zegt dat er onvoldoende rust is.

Voor al deze aspecten tonen inwoners van Duitstalig Belgi zich het meest tevreden, gevolgd door de Vlamingen en de Walen. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn doorgaans het minst enthousiast. Vooral de aspecten rust en kwaliteit van de lucht zijn er problematisch. 35% van de Brusselse huishoudens lijdt onder lawaai en geluidsoverlast, terwijl 30% een onvoldoende geeft voor luchtkwaliteit.

Bron: NIS

Deze enqute kan u raadplegen op de site van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.