19/01/2018

Hoe kan Vlaanderen klimaatbestendiger worden?

Back to article overview

Alle zeilen moeten worden bijgezet om de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe dan ook zal Vlaanderen door de globale temperatuurstijging in de komende decennia te maken krijgen met meer overstromingen, hittegolven en droogte. De Denktank Klimaatadaptatie Vlaanderen (DKV) bracht een rapport uit over hoe we Vlaanderen daarop kunnen voorbereiden.

Het rapport gaat in negen hoofdstukken in op de gevolgen van de temperatuurstijging, en bevat aanbevelingen voor de Vlaamse Regering die ze kan opnemen in haar klimaatvisie 2050 en klimaatplan 2021-2030. Het rapport zet bakens uit om onze samenleving klimaatbestendiger te maken.

Relatie tussen circulaire economie en klimaat

De OVAM leverde een bijdrage aan dit rapport door te wijzen op de relatie tussen circulaire economie en klimaat. Een slimmer gebruik van schaarse grondstoffen, bodem en ruimte zal onze economie veerkrachtiger maken en ons beter wapenen tegen de negatieve ecologische, sociale en economische gevolgen van de klimaatverandering.

Het rapport werd op 14 december 2017 voorgesteld onder voorzitterschap van Luuk Boelens, hoogleraar ruimtelijke planning aan de UGent.

U kunt het rapport hier downloaden.

Meer info over de Denktank Klimaatadaptatie Vlaanderen vindt u hier.