12/07/2023

Hoe jezelf beschermen tegen natuurrampen?

overstroming
Terug naar artikeloverzicht

Door de klimaatverandering moeten we leren leven met frequentere en intensere weerfenomenen, met mogelijk zware gevolgen voor ons en onze omgeving. Hoe bereid je jezelf zo goed mogelijk voor? Hoe verzeker je jezelf ertegen? Met ‘Hoe jezelf beschermen tegen natuurrampen?’ heeft de Koning Boudewijnstichting een praktische gids klaar voor iedere burger.

De basis voor deze nieuwe gids in de reeks praktisch-juridische gidsen van de Koning Boudewijnstichting waren de getuigenissen die het Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté bijeenbracht in de nasleep van de overstromingsramp in de zomer van 2021. Het netwerk legde toen het oor te luisteren bij kwetsbare gezinnen die getroffen waren door de overstromingen.

Het tekende verhalen op zoals dat van Nadine Batta, die pas na de overstromingen ontdekte dat haar oude verzekering niet was opgezegd. Ze kwam vast te zitten tussen twee verzekeringsmaatschappijen. Nadine wacht twee jaar later nog steeds op een deel van de schadevergoeding. Lees hier het verhaal van o.a. Nadine Batta.

Na de overstromingen bleek hoezeer sommige mensen het gevoel hebben alleen te staan tegenover hun verzekeringsmaatschappij. Het beeld is gemengd. "Soms waren verzekeraars heel proactief en was alles binnen de maand geregeld. In andere gevallen kon het een jaar duren voor een expert kwam kijken", zegt Amandine Poncin van het Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté.

De overheid heeft wettelijk geregeld dat wie een woonverzekering neemt (tegen brand en andere gevaren) automatisch verzekerd is voor de gevolgen van bepaalde natuurrampen: droogteschade aan gebouwen, aardbevingen, hittebranden, opstuwing of overstroming van riolen en aardverschuivingen en grondverzakkingen.

Deze woonverzekering bestaat uit een aantal basiswaarborgen, maar er zijn ook optionele, dus bijkomende waarborgen. Iedereen kan zo het contract aanpassen aan zijn persoonlijke situatie. Het is belangrijk om zich vooraf grondig te informeren en uit te maken wat zeker beschermd moet worden.

De gids ‘Hoe jezelf beschermen tegen natuurrampen?’ legt verzekeringsconcepten uit in een toegankelijke, klare taal. Hij geeft tips voor wat je vooraf kan regelen en waar je moet op letten na de ramp, wanneer de verzekering in actie komt. De gids vestigt ook de aandacht op goede praktijken die de schadeclaim vooruit kunnen helpen, zoals het goed documenteren van alle beschadigde goederen, door ze te fotograferen in plaats van ze meteen weg te gooien.

De praktische gids ‘Hoe jezelf beschermen tegen natuurrampen?’ van de KBS is nuttig voor burgers, maar ook voor professionals of naasten die mensen in kwetsbare situaties ondersteunen. De gids is gratis te downloaden via kbs.frb.be.


Bron: Persbericht Koning Boudewijnstichting