05/08/2005

Hoe gevaarlijk zijn radioactieve bliksemafleiders voor hun omgeving ?

Terug naar artikeloverzicht

Sedert 2003 is het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gestart met een campagne voor de opsporing, afbraak en inzameling van radioactieve bliksemafleiders (RABA's). Dit kadert in een verbod op de installatie van dit soort bliksemafleiders, dat reeds sinds 1985 bestaat. Sinds de start van de campagne zijn er ongeveer 680 RABA's afgebroken (situatie op einde 2de kwartaal 2005). Het Agentschap heeft 1.640 sites ter plaatse genspecteerd op de aanwezigheid van een RABA en heeft 830 aanmaningen tot afbraak verzonden.

Voor de verwijdering worden een 4-tal firma's ingeschakeld, die niet alleen de opdracht hebben om de bliksemafleider zelf te verwijderen, maar ook het onderliggende materiaal (masten, hechtingen, ... ) dat eventueel verontreinigd zou zijn. Vervolgens wordt er een controlemeting uitgevoerd, waarbij het FANC op de hoogte wordt gesteld van een eventueel vastgestelde restverontreiniging. Indien nodig worden bijkomende metingen verricht door experts. Slechts in uitzonderlijke gevallen worden op de onderliggende dakconstructie niveau's gemeten die verplichten tot de afbraak van een beperkt deel van deze dakelementen (enkele dakpannen, een stuk roofing, ...). In deze gevallen bepaalt het FANC na overleg met de eigenaar de te nemen maatregelen en de termijn waarbinnen zij moeten worden uitgevoerd.

In tegenstelling tot wat in recente krantenberichten wordt beweerd vormen de locaties die wachten op verdere behandeling geen onmiddellijk of dringend gevaar voor hun omgeving gezien de beperkte omvang van de verontreiniging of de ontoegankelijkheid van de locatie. Het spreekt voor zich dat het FANC deze problematiek met de grootste nauwlettendheid behandelt waarbij, rekening houdend met de omstandigheden, alle rele risico's worden voorkomen.

Bron : FANC

Extra info :