22/07/2002

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Terug naar artikeloverzicht

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering heeft akte genomen van het Ontwerp Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2003-2007. Het plan heeft als opzet een concrete meerjarenplanning en een integrale kostenbenadering inzake preventie, selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijk afval en de programmering rond de eindverwerking van huishoudelijk en categorie 2-bedrijfsafval. Binnen dit kader zal de overheid haar beleid inzake huishoudelijke afvalstoffen gedurende de volgende vijf jaar uitvoeren. Vooral preventie en recyclage van afvalstoffen worden gestimuleerd. Het ontwerpplan wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement en aan de gemeenten. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad. Het openbaar onderzoek loopt van 5 augustus tot en met 4 oktober 2002.

* * *

Bij het betekenen van de vooropzeg van de overeenkomst met Aquafin heeft de Vlaamse regering de bevoegde minister opgedragen de bespreking over de krachtlijnen van een nieuw beleid inzake afvalwaterzuivering in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement te schragen. Het debat in het Vlaams Parlement hierover is afgerond met een resolutie. Nu keurt de Vlaamse regering het overzicht goed van de in uitvoering zijnde of geplande initiatieven met betrekking tot de realisatie van het nieuwe waterzuiveringsbeleid. Ze geeft Aquafin opdracht de ontwerpzonering-masterplanning te ontwikkelen voor heel Vlaanderen. Ze werft ook 5 contractuele personeelsleden aan bij de Vlaamse Milieumaatschappij voor de opvolging en toelichting van die plannen bij de lokale besturen.

* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel de voorwaarden voor de erkenning van natuurreservaten en van terreinbeherende natuurverenigingen en voor de toekenning van subsidies voor de aankoop van gebieden om erkende reservaten op te richten. Het maximaal subsidieerbaar aankoopbedrag wordt opgetrokken van 60fr/m tot 2 euro/m, en de subsidiepercentages ten opzichte van de schijven van het aankoopbedrag worden aangepast en vereenvoudigd. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal maatregelen goed ter uitvoering van het gebiedsgericht natuurbeleid. Het gaat onder meer om een aantal algemene beschermingsvoorschriften in het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). Daarnaast zijn een aantal functiegerichte beschermingsvoorschriften voorzien inzake recreatief medegebruik, waterbeheer (verbod om een goed te draineren of irrigeren voor om het even welke doeleinden, sloten en grachten in te buizen, oevers te beschoeien, de helling van de oever te wijzigen) en inzake fauna en flora (zaaien en aanplanten van niet inheemse planten, bomen en struiken, uitzetten van dieren in het wild, het voederen van wild en andere diersoorten die in het wild voorkomen). Deze verbodsbepalingen gelden voor de overheid, de eigenaars en de grondgebruikers. Deze beschermingsvoorschriften zijn bindend indien zij worden opgenomen in een bindende bepaling van het natuurrichtplan. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit betreffende de natuurrichtplannen goed. Die geven aan wat op vlak van natuurbehoud voor een specifiek samenhangend geheel van gebieden in het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) of in het Integraal Verwevings- en Ondersteunend Netwerk (IVON) wordt beoogd. In het natuurrichtplan zijn instrumenten en maatregelen opgenomen die al dan niet project matig verlopen, om de boogde doelstellingen op het vlak van natuurbehoud te realiseren. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

* * *

De Vlaamse regering keurde begin mei principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag van de VN-Economische Commissie voor Europa betreffende toegang tot milieu-informatie, inspraak bij milieubesluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. Dit zogenaamde  Aarhusverdrag is het eerste internationaal juridisch instrument dat invulling geeft aan het beginsel 10 van de Verklaring van Rio, die in 1992 werd aangenomen in het kader van de VN Conferentie Milieu & Ontwikkeling. Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse regering dit ontwerpdecreet definitief goed. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

 * * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit betreffende de ophaling en de verwerking van dierlijk afval.


Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet over de milieu- effectrapportage (MER) en veiligheidsrapportage (VR) goed.  Deze vormen van rapportage zijn van groot belang voor een preventiebeleid.  De Vlaamse regelgeving inzake MER en VR moest dringend worden aangepast.  Ons land moet immers de Europese en internationale afspraken uitvoeren.
En het werd tijd om lessen te trekken op basis van 15 jaar ervaring met MER en VR, en de bestaande regelgeving en praktijk te verbeteren.  Met de nieuwe aanpak wordt een evenwicht nagestreefd tussen hogere rechtszekerheid voor MER/VR-plichtigen en de operationele kracht van het instrument. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. Voor de voorbereiding en uitvoering van het decreet worden 15 personeelsleden aangeworven (12 niveau A, 2 niveau B en niveau C of D)

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Guy VANHENGEL :

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de inplanting van locaties voor permanente cross-omlopen met de nodige trainingsfaciliteiten. Gelijktijdig wordt ook rekening gehouden met de ruimtelijke verzuchtingen van andere lawaaierige sporten. In Vlaanderen zouden minimaal 12 en maximaal 15 multifunctionele terreinen worden voorzien in provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen. Hiermee wordt meteen rechtszekerheid geboden aan de vele beoefenaars van lawaaierige sporten die Vlaanderen rijk is.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Het besluit betreffende het sluiten van landbouwbeheersovereenkomsten wordt principieel goedgekeurd. Het geeft uitvoering aan een Europese verordening inzake steun voor plattelandsontwikkeling. Het sluiten van een beheersovereenkomst leidt tot een contract waarin de landbouwer er zich toe verbindt een aantal vooraf vastgelegde voorwaarden en maatregelen na te leven in ruil voor een vergoeding. Door het naleven van deze voorwaarden en maatregelen verbetert de kwaliteit en/of kwantiteit van de natuur en het milieu. Overeenkomstig het goedgekeurde programmeringsdocument voor plattelandsontwikkeling 2000-2006 is de Vlaamse regering bereid om voor de uitvoering van het communautair initiatief de nodige cofinanciering te voorzien. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.