31/05/2002

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 31 mei 2002 goedgekeurd heeft.

Terug naar artikeloverzicht

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 31 mei 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen van Vlarem I en II goed. De wijzigingen hebben betrekking op het gebruik van niet-verontreinigde uitgegraven bodem. Die kan worden gebruikt bij het uitvoeren van infrastructuur- en grondwerken en is in dat opzicht geen afvalstof. Maar de grond kan ook gebruikt worden voor het opvullen van groeven, uitgravingen en andere putten. Dergelijke opvullingen zijn wel verbonden met de afvalproblematiek, omdat ze wel met een bodemwijziging gepaard gaan en dus niet steeds met het herstel van de natuurlijke toestand kunnen worden gelijkgesteld. In sommige gevallen laat de Vlaamse regering nu toch het gebruik van niet- verontreinigde grond voor dergelijke opvullingen toe.

* * *

Op 15 mei keurde de Vlaamse regering principieel een voorontwerp van besluit goed tot het bezien, herzien en aanvullen van kwetsbare zones water. Na advies van de Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek keurt ze het nu opnieuw principieel goed, onder voorbehoud van technisch nazicht. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In het kader van de Wereldtop Duurzame Ontwikkeling 'Rio+10' (Johannesburg, 26/8 tot 4/9/2002) neemt de Vlaamse regering kennis van de stand van zaken. Ze onderschrijft de internationale, Europese en Belgische prioritaire thema's ter zake en onderkent daarin de Vlaamse prioriteiten: armoedebestrijding, wijziging van niet-duurzame consumptie- en productiepatronen, bescherming en beheer van natuurlijke rijkdommen, duurzame ontwikkeling in een globaliserende wereld, gezondheid, beheer van duurzame ontwikkeling, en middelen tot implementatie. Die pioriteiten zullen door de Vlaamse onderhandelaars onderhandeld worden tijdens de Belgische, Europese en internationale vergaderingen van Rio10+.