28/11/2001

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering goedgekeurd heeft.

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Vera DUA :

Op 24 juli keurde de Vlaamse regering na advies van de SERV en de MiNa-Raad opnieuw het voorontwerp van Drinkwaterdecreet principieel goed. Het werd dan ook voor advies bij de Raad van State ingediend. Gezien tot op vandaag advies uitbleef, wordt het voorontwerp van decreet opnieuw aan de Raad van State voorgelegd, met verzoek om spoedbehandeling. De elementen die centraal staan in het voorontwerp van decreet zijn: uitgebreide controle op de kwaliteit van het drinkwater, meer impulsen voor een duurzaam gebruik van water en een duidelijke band tussen verbruik van water en de afvalwaterheffing.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering kende eind vorig jaar een subsidie van 409.024 euro (16,5 miljoen fr.) toe aan de vzw Milieuboot voor het vaarseizoen 2001.  vzw Milieuboot draagt onder meer door het organiseren van educatieve en wetenschappelijke boottochten bij tot een grotere bewustmaking en een beter inzicht in de milieuproblematiek.  De vzw richt zich daarbij tot verenigingen en groepen uit het brede socio-culturele veld en op groepen en individuen die daarom verzoeken. De Vlaamse regering keurt nu een aantal aanpassingen aan dat subsidiebesluit goed. Voor het werkingsjaar 2002 kent de Vlaamse regering bovendien een subsidie van 417.204 euro (16,8 miljoen fr.) toe.

* * *

De Vlaamse regering gaat akkoord met de verklaring zoals die op 30 november 2001 door de Vlaamse milieuminister naar voren gebracht zal worden tijdens de ministerconferentie over de cordinatie van de Kaderrichtlijn Water voor de internationale stroomgebiedsdistricten van de Maas en de Schelde in Luik. Toch vindt de regering dat de verklaring alsnog aangevuld kan worden met concrete voorstellen over inhoud en termijnen teneinde het Vlaamse standpunt beter te verwoorden. De Vlaamse regering draagt Vlaanderen bovendien voor als organisator van de ministerconferentie ter ondertekening van de herziene Verdragen met als streefdatum het najaar 2003.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt een subsidiebesluit goed dat uitvoering geeft aan het nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening van 18 mei 1999. Artikel 17 van dat decreet maakt het mogelijk gemeenten te subsidiren voor de opleiding van hun gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaren. Het goedgekeurde besluit bevat de gedetailleerde subsidieregeling.