17/11/2023

Het maakt de OVAM geen zak uit met welke zak je gaat winkelen als het maar een herbruikbare is

shoppen_tas_zak
Terug naar artikeloverzicht

Terwijl herbruikbare zakken alomtegenwoordig zijn in de supermarkt, worden ze nog te weinig gebruikt bij het shoppen. Om dat te veranderen, start de OVAM de Week van de Afvalvermindering met een straffe stunt. Samen met 9 grote fashionmerken toont het dat elke zak welkom is in de modewinkels ... als je hem maar van thuis meebrengt. 

Etalagepoppen als influencers 

Om de Vlaming voortaan wel een herbruikbare zak te laten meenemen, zet de OVAM etalagepoppen in. "Want dat zijn eigenlijk de influencers van de shoppingstraat'', vertelt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM. "Dus gebruiken we ze om het goeie voorbeeld te geven." Zo gezegd, zo gedaan. Het hele weekend van 18 november zijn de etalagepoppen van 9 modemerken uitgerust met een opvallend accessoire: winkelzakken van hun concurrenten. Zo willen de merken en de OVAM duidelijk maken dat winkelen met de zak van een ander, veel beter is dan winkelen zonder zak. Je kan de stunt spotten in enkele populaire winkelstraten doorheen heel Vlaanderen. Een gedetailleerde lijst van deelnemende winkels volgt hieronder. 

Vermijd de 'zak vol zakken' 

Vandaag de dag gebruiken veel mensen al een herbruikbare zak voor hun boodschappen. Een positieve trend, volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Wanneer Vlamingen boodschappen doen, hebben ze meestal een herbruikbare zak bij. Jammer genoeg is dat nog niet het geval bij het shoppen. Kijk maar eens rond je in de stad, want de kans dat je een herbruikbare tas ziet is heel klein. De meeste Vlamingen vragen dan een plastic zak in de winkel waar ze net iets gekocht hebben. Met deze campagne wil de OVAM niet met het betweterig vingertje dingen verbieden, maar wél sensibiliseren en laten zien dat er een alternatief is. Want uiteindelijk komen die plastic zakjes allemaal op de afvalhoop terecht." 

KWITTEN 

In 2021 lanceerde de OVAM de term KWITTEN: Kappen Met Wegwerp Is Top. "Met onze KWITTEN-­campagnes willen we de Vlaming vooral laten zien dat kiezen voor herbruikbaar helemaal niet zo moeilijk is," legt Verheyen uit. "Van bekers, tot plastic zakjes, tot luiers, ... Voor al die producten bestaan degelijke, herbruikbare alternatieven." Kappen met wegwerp was nog nooit zo gemakkelijk. En dat vinden de deelnemende modemerken ook. 

Meer info en tips op www.kwitten.be

winkels-1

winkels -2

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid