15/12/2003

Herstel van de natuur op militaire domeinen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen neemt het op voor de natuur op de twaalf Vlaamse militaire domeinen. Het plan van de minister kadert in het Europese Natura 2000- project en wordt ook deels gesponsord door het Europese LIFE- fonds. Er wordt ook samengewerkt met het federale ministerie van defensie.

Er is heel wat werk aan de Vlaamse militaire domeinen. De natuur op de domeinen had niet alleen te lijden onder de militaire activiteiten, maar ook onder de vergrassing van heide en vennen en de verbossing door berken en dennen. Het project beoogt een duurzamer beheer van de bossen in de militaire domeinen en realiseert een van de grootste heideherstelprojecten in de Europese Unie. Een groot deel van de met uitsterven bedreigde soorten in Vlaanderen is net gebonden aan heidebiotopen.

Deze operatie past in het Europese Natura 2000-project. De bedoeling van dat project is om een Europees netwerk van natuurgebieden uit te bouwen over heel Europa.
De Vlaamse regering kan voor zijn ambitieuze plan ook financieel terugvallen op Europa. De Unie heeft geld vrijgemaakt op het LIFE- natuurfonds, dat speciaal voor natuurprojecten werd opgericht.

Bron: persdienst Vlaamse regering.