08/11/2019

Herbeleef de Ecodesign Challenges met deze aftermovie

Terug naar artikeloverzicht

Van 26 september tot 16 oktober deden meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten mee aan drie Ecodesign Challenges van de OVAM. Door design op een creatieve manier in te zetten zochten ze naar een oplossing voor een maatschappelijk probleem dat hen was opgegeven. Een aftermovie toont hoe dat in z’n werk ging.

De drie Ecodesign Challenges die de OVAM en Vlaanderen Circulair organiseerden waren een groot succes. Meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten probeerden met beter design een creatieve oplossing te vinden voor een concreet maatschappelijk probleem, zoals het optimaliseren van het gebruik van reststromen.

Het ging telkens om een tweedaags event. Tijdens de eerste dag gingen de studenten in kleinere groepen op zoek naar dé oplossing, met de steun van experts. Op dag twee stelden ze in een pitch hun idee voor aan een professionele jury.

Cirkel Sector Mechelen

De nieuwsbrief van oktober blikte terug op de eerste twee challenges. Die focusten op design en biologie in de stad van de toekomst, en op de vraag hoe we dagelijkse gewoonten kunnen ombuigen tot duurzaam gedrag. De derde Ecodesign Challenge van 15 en 16 oktober ging op zoek naar een hoogwaardige toepassing van de reststromen in Mechelen.

Het team Out Of The Train kwam als winnaar uit de pitch. Met de reststromen van de NMBS creëerde het speelse recreatieve aandachtspunten op en rond het treinstation. Deze reststromen komen van de onderhouds-, moderniserings- en herstellingswerken die de NMBS uitvoert aan het rollend materieel. De studenten maakten er onder meer spelborden mee en zorgden voor meer interactie, plezier en beweging.

Meer info

Meer info over de Ecodesign Challenges vindt u hier.

Benieuwd hoe zo’n challenge eraan toeging? Bekijk dan hier de aftermovie. 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid


Lees ook: OVAM daagt meer dan 300 studenten uit om een betere wereld te ontwerpen