07/05/2010

Havenindustrie: 40% minder vervuilende stoffen in de lucht

Terug naar artikeloverzicht

In de Antwerpse haven worden beduidend minder verontreinigende stoffen inde lucht geloosd dan tien jaar geleden. De totale emissie van de grootindustrieis er in de periode 1998-2008 met liefst 40 procent afgenomen. Dit blijkt uit eenbevraging die de werkgroep Grootindustrie van Voka - Kamer van KoophandelAntwerpen - Waasland afnam bij 311 van de grootste industriële bedrijven uitde havenregio, inclusief de petrochemische cluster.

De emissies per ton productie bij de grootindustrie zijn in tien jaar bijna gehalveerd.Die positieve kentering is gebeurd in een periode, tussen 1998 en 2008, waarin deeconomie sterk is gegroeid. Uit de bevraging van de productiecijfers zien we dat deproductie is toegenomen met 10%. Over een periode van bijna dertig jaar sprekenwe zelfs van een meer dan verdubbeling van de productie terwijl de totale emissiemet zowat twee derde is gedaald.
Er doet zich duidelijk een ontkoppeling voor tussen de economische groei en demilieudruk. Deze resultaten tonen aan dat de productie nu duidelijk op een veelefficiëntere manier gebeurt.
Het terugdringen van vervuilende stoffen in de lucht wordt bevestigd door derapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij, die de emissiegegevens van dezebedrijven kan bevestigen.

Resultaten in detail

Als we de resultaten wat meer in detail bekijken, zien we de totale emissies aan stofverminderden met 63 procent. CO (Koolstofmonoxide) daalde met 14 procent, SOx(Zwaveloxiden) met 38 procent en NOx (Stikstofoxiden) met 27 procent. Verder gingde emissie van zuurequivalenten2 met 34 procent naar beneden. Ook de uitstoot vanaromaten ging met twee derde naar omlaag. Belangrijker is nog dat het aandeel vanbenzeen met 87 procent daalde.

Nieuwe energieproducties

Het afgelopen decennium zijn er in de haven verschillende nieuwe energieproductiesbijgekomen. Wanneer de industrie in het verleden veelal elektriciteit aankocht vanuitandere regio’s (uit minder efficiënte installaties), voorziet zij tegenwoordig voor eengroot deel in haar eigen energiebehoefte. Meer en meer bedrijven gebruikenvandaag een WKK (Warmtekrachtkoppeling) waarbij de eigen elektriciteit op eenzeer efficiënte manier (koppeling met bruikbare warmte) geproduceerd wordt.De emissies tijdens het produceren van deze energie worden echter meeopgenomen in de totale uitstoot van Koolstofdioxide. Dit verklaart meteen waarom deuitstoot van CO2 met 7 procent toenam in de periode 1998-2008. De elektriciteit dievroeger werd aangekocht vanuit andere regio’s werd niet opgenomen in de totaleemissie.

Inspanningen verder dan wettelijk minimum

De cijfers tonen aan dat industrie en haven flink wat inspanningen leveren om delucht- en milieukwaliteit te verbeteren. De inspanningen kaderen ook in eenaangepaste wetgeving waarbij strengere normen werden opgelegd. “Het is niet zodat de industrie zich louter beperkt tot het strikte minimum. De inspanningen totverbetering zijn veelal reuzestappen. Het gaat om maatregelen vanprocesaanpassingen, integratie van luchtzuivering in proces, ingrijpendenazuiveringen zoals filtratie en katalysatoren. Al deze inspanningen gaan daaromvaak verder dan precies de wettelijke verplichting na te komen. Bovendien is er deontwikkeling van zorgsystemen en de internationale programma's van ResponsibleCare die de chemie sterk heeft gedreven, alsook de duurzame ontwikkelingstrendsdie de internationale bedrijven sterk motiveren om ook op vlak van milieu sterk tepresteren”, aldus Wouter De Geest, voorzitter van het platform Grootindustrie vanVoka – Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland.

Milieuzorg als troef voor economische expansie

“De Antwerpse haven en de industrie vormen een succesvolle cluster die beiden opEuropees en wereldniveau een vooraanstaande rol spelen. Industrie, cargo handlingen logistiek vormen de multifunctionele haven die de tweede van Europa is. Inoverleg met de havengemeenschap, en dus ook de industrie, werden demilieubeleidsvisies uitgetekend. De verdere economische groei van de haven kanslechts in een duurzame context tot stand komen. Het Havenbedrijf Antwerpen wil dezorg voor het milieu zien evolueren van een potentiële hinderpaal voor economischeexpansie naar een troef die een competitief voordeel oplevert voor dehavengemeenschap. Een permanent milieuoverleg tussen Haven enHavengemeenschap, met vertegenwoordigers van Alfaport en het platformGrootindustrie van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, draagt bijtot een goede verstandhouding en tot duidelijke resultaten”, zegt havenschepen Marc Van Peel.

1 3m Belgium, Basf Antwerpen, Bayer Antwerpen, Lanxess, Lanxess Rubber, Sita, Speciality, Polymers Antwerp Nv (Boreal Antw), Borealis Kallo, Belgian Refining Corporation, Cargill, Evonik, Esso Belgium, Esso Belgium, Exxonmobil Chemical Belgium, Total, Fina Antwerp Olefins, Borealis Antwerp Compounding, Atofina Antwerpen, Momentive Performance Materials, Opel Belgium, Dow Haltermann, Hercules Doel, Ineos, Ineos Manufacturing, Monsanto Europe, Antwerp Terminal Company, Ineos Phenol, Solvay, Dow Zwijndrecht, Antwerp Processing Company, Eval Europe, Nippon Shokubai Europe

2 Eenheid om de verzuringsgraad van verontreinigende stoffen te meten. Deze eenheid staat toe om de verschillende verzurende stoffen met elkaar te vergelijken. Eén zuurequivalent komt overeen met 32 gram zwaveldioxide, 46 gram stikstofdioxide of 17 gram ammoniak.

Grafische weergave van de evolutie :

 

Bron : Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen