23/11/2007

Haalbaarheidsstudie naar alternatieve energiesystemen bij grote gebouwen

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag keurde de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister Hilde CREVITS het ontwerpbesluit betreffende de haalbaarheidsstudie naar alternatieve energiesystemen bij grote gebouwen definitief goed. Hierdoor zal bij het ontwerp van grote gebouwen onderzocht moeten worden of de toepassing van alternatieve energiesystemen rendabel is. Zo wil de minister mensen bij de bouw van grote oppervlaktes laten nadenken over hun energieverbruik en het gebruik van alternatieve energiebronnen.

De minister van Energie wil 'grote nieuwbouwers' stimuleren om ook andere dan klassieke energiesystemen in overweging te nemen. Uit cijfers blijkt dat er een groot potentieel aanwezig is in gebouwen om de CO2-uitstoot te verminderen. In vergelijking met 1990 stellen we in 2005 een stijging met 20 % van de CO2-emissies vast. De ombuiging van deze trend is een enorme uitdaging die om gedragswijzigingen vraagt. Daarom wordt voor de aanvang van de nieuwbouw met een bruikbare vloeroppervlakte boven de 1.000 m, gevraagd om de (milieu)technische en economische haalbaarheid na te gaan van alternatieve energiesystemen. Dit zijn onder meer:

  • gedecentraliseerde energievoorzieningen met hernieuwbare energiebronnen;
  • warmtekrachtkoppeling;
  • stads- of blok-verwarming of -koeling;
  • warmtepompen.


Voorbeeld

Een ziekenhuis vervult zijn behoefte aan warmte en stroom met warmtekrachtkoppeling (WKK). Dit is een installatie die tegelijk stroom opwekt en warmte aanmaakt, en aldus energie bespaart. Het ziekenhuis heeft twee WKK-installaties geplaatst van elk 60 kW. Per jaar wordt 547 MWh stroom opgewekt en 1.330 MWh warmte aangemaakt. Door het gebruik van warmtekrachtkoppeling wordt jaarlijks 385 MWh bespaard en 231 ton CO2 vermeden. Met de bespaarde energie en de van overheidswege toegekende warmtekrachtcertificaten wordt de investering op minder dan acht jaar terugverdiend. De levensduur van de WKK-installatie bedraagt ongeveer 15 jaar. Eenmaal de investering terugverdiend, is de besparing pure winst.

Het vandaag goedgekeurde besluit maakt deel uit van de energie-prestatieregelgeving en bepaalt de randvoorwaarden voor het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie alsook de vorm en de inhoud. Uiterlijk een maand na de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning moet de haalbaarheidsstudie bij het Vlaams Energieagentschap worden ingediend.

"Na de energieprestatienormen en het energieprestatie-certificaat is de haalbaarheidsstudie een volgende stap in uitvoering van de energieprestatieregelgeving", aldus minister Crevits. Volgens de minister " zal die haalbaarheidsstudie mensen aan het denken zetten over het energieverbruik en het gebruik van energiebronnen in gebouwen. Het valt niet alleen te hopen maar ook te verwachten dat ingevolge de haalbaarheidsstudie meer alternatieve energie-systemen zullen worden geplaatst. Die verminderen behalve onze afhankelijkheid van dure en schaarse of schadelijke buiten-landse brandstoffen ook onze uitstoot van broeikasgassen. Gebouwen vormen overigens n van de twee thema's die centraal staan op de focusdag van de Vlaamse Klimaatconferentie, komende maandag, in het Congrescentrum in de Zoo van Antwerpen."

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering