19/02/2016

GRUP Uitbreiding transportbedrijf H.Essers vastgesteld

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, heeft de Vlaamse Regering vandaag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Uitbreiding transportbedrijf H.Essers” vastgesteld.

Dit bedrijf wil de “farma-site” aan de Transportlaan in Genk op korte termijn uitbreiden met 70.000 m² magazijnen en 400 arbeidsplaatsen in de binnenlus van het op- en afrittencomplex nr. 30 aan de E314.

In december 2013 heeft de vorige Vlaamse Regering de principiële startbeslissing genomen. In april  2015 heeft de huidige Vlaamse Regering het GRUP voorlopig vastgesteld.

Van mei tot juli 2015 heeft een openbaar onderzoek over het voorlopige GRUP plaatsgevonden, dat 14 inspraakreacties (waaronder 1 petitie met 85 handtekeningen) heeft opgeleverd. De bezwaren hadden hoofdzakelijk betrekking op de impact op de natuurwaarden en de beoordeling van de milieu-effecten.

De provincie Limburg, de gemeente Zonhoven en de stad Genk hebben over het voorlopige GRUP een gunstig advies uitgebracht.

Op basis van deze opmerkingen, bezwaren en adviezen heeft de Vlaamse Regering een aantal aanpassingen (omlegging fietsverbinding), toevoegingen (beplanting en bodem bufferzone, verplichtingen inzake waterafvoer en -infiltratie) en verduidelijkingen (oppervlakte bufferzone, wateropvang, verantwoording locatiekeuze) aangebracht.

Het openbaar onderzoek heeft ook vragen opgeroepen over de aanwezige natuurwaarden en de bescherming van natuurgebieden.  De passende beoordeling van erkend studiebureau Arcadis verwacht op dit punt geen negatieve effecten, indien er milderende maatregelen worden getroffen.

Voor de 11 hectare naaldbos op de uitbreidingssite zal een boscompensatie van 13,2 hectare eiken-berkenbos gebeuren in de gemeente Opglabbeek, op de grens met de stad Genk, en een natuurcompensatie van 1 hectare schraal grasland in de gemeente Zonhoven (Vijvergebied). H.Essers heeft de te bebossen gronden inmiddels verworven.

In samenwerking met de stad Genk komt er uitbreiding met 7,5 hectare van het natuurgebied “De Maten”, terwijl in samenwerking met de gemeente Zonhoven de bestaande bivakplaats in de omgeving van de Holsteen wordt afgebroken en de hoge natuurwaarde hersteld. Die extra investeringen in natuur worden gefinancierd uit de meerwaarde die de bestemmingswijziging van het terrein aan de E314 oplevert.

Joke Schauvliege: “De vaststelling van dit GRUP beoogt een evenwicht tussen ecologie en economie. De creatie van 400 jobs (200 arbeiders, 30 bedienden en 170 chauffeurs) is broodnodig in een stad met 3.600 werklozen. De natuur vaart er ook wel bij: er komt een boscompensatie van 13 hectare eiken-berkenbos, een natuurcompensatie van 1 hectare grasland en twee extra natuurprojecten in Genk en Zonhoven.”

Het GRUP gaat nu voor advies naar de Raad van State, waarna de Vlaamse regering het definitief kan vaststellen. Voor de uitbreidingswerken moet het bedrijf nog de nodige bouw- en milieuvergunningen bekomen.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur