GRUP ‘Tiense Watervelden’ moet herbruik water suikerraffinaderij mogelijk maken - Publieke raadpleging start 13 augustus
Op 13 augustus 2024 start de publieke raadpleging over het Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Tiense Watervelden’. De Vlaamse regering keurde op 7 juni 2024 de startnota voor het project goed. Dat moet onder meer de bouw van een waterproductiecentrum mogelijk maken, zodat het restwater van de Tiense Suikerraffinaderij kan hergebruikt worden als drinkwater. Tot en met 11 oktober 2024 kan iedereen de startnota inkijken en inspraakreacties indienen. Tijdens de infomarkt op donderdag 5 september in Tienen is het mogelijk vragen te stellen aan de opstellers van het plan.
Hergebruik restwater Tiense Suikerraffinaderij
Het restwater van de Tiense Suikerraffinaderij wordt nu gezuiverd en geloosd in de Gete. De bedoeling is dit te hergebruiken voor drinkwaterbevoorrading in de regio. Daarvoor wil De Watergroep op het voormalige vliegveld van Goetsenhoven een waterproductiecentrum bouwen. Dat moet ervoor zorgen dat het restwater geschikt wordt gemaakt om aan te sluiten op het drinkwaternet. Er komt ook een groot bufferbekken voor tijdelijke opslag. Indien nodig kan dit water gebruikt worden als irrigatiewater voor de landbouw. Daarnaast is er ruimte voor recreatie en sport, en aandacht voor de landschappelijke en socio-economische inpassing in de omgeving.
Opmaak GRUP
Om de nieuwe invulling mogelijk te maken, moet het militaire domein eerst een andere bestemming krijgen en de milieueffecten van deze herbestemming onderzocht worden.
Daarvoor maakt de Vlaamse overheid nu, in nauwe samenwerking met de stad Tienen en de provincie Vlaams-Brabant, een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of GRUP. De milieueffecten worden onderzocht via het plan-MER.
Deelnemen aan de publieke raadpleging
Van 13 augustus tot en met 11 oktober 2024 kan iedereen reageren op de startnota. Deze nota omschrijft de doelstellingen van het plan, het verder te onderzoeken voorkeursscenario en de aanpak van het milieuonderzoek.
De startnota inkijken kan op https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/tiense-watervelden. Hier is ook een ingesproken toelichting te beluisteren.
De documenten liggen ter inzage bij de dienst Omgeving van de stad Tienen, op afspraak via het nummer 016 24 75 00. Wie inhoudelijke vragen heeft, kan contact nemen met het Departement Omgeving, omgevingsplanning@vlaanderen.be of tel 02 553 38 00.
Iedereen is welkom op de infomarkt op donderdag 5 september, doorlopend van 16 tot 20 uur, in het Vrijetijdscentrum, Sint-Jorisplein 20 in 3300 Tienen. Hier kunnen vragen gesteld worden aan de opstellers van het plan. Voor een vlot verloop is vooraf inschrijven nodig, dat kan via hogervermelde website of telefoonnummer van het Departement Omgeving.
Reageren op de startnota kan via een inspraakformulier op hogervermelde website of per brief, tegen ontvangstbewijs af te geven bij de dienst Omgeving van de stad Tienen. De brief kan ook verstuurd worden naar het Departement Omgeving, Koning Albert II-laan 15 bus 550, 1210 Brussel.
Vervolgtraject
Na de publieke raadpleging verwerkt het planteam alle inspraakreacties en maakt ze een ‘scopingnota’. Die nota beschrijft de alternatieven die onderzocht zullen worden en de aanpak van het effectenonderzoek. Nadien start de opmaak van het voorontwerp GRUP. De burger kan opnieuw reageren tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp-GRUP.
Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid