02/12/2005

GRUP 'Leem in Zuid-Limburg' voorlopig vastgesteld

Terug naar artikeloverzicht

Bedrijfszekerheid voor Zuid Limburgse leemindustrie gewaarborgd.

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de oppervlaktedelftstoffenzone: Leem in Zuid-Limburg voorlopig vastgesteld.

In overleg met de gemeenten Bilzen, Lanaken, Riemst, Hoeselt en Hasselt, de provincie Limburg en de betrokken administraties worden in het GRUP een aantal bijkomende ontginningsgebieden aangeduid als voorafname op het algemene oppervlaktedelfstoffenplan. Dankzij dit GRUP kan de toekomst van de Zuid Limburgse leemindustrie voor het komende decennium gewaarborgd worden.

De Zuid Limburgse leemindustrie staat garant voor de productie ongeveer de helft van alle Belgische handvormgevelstenen. Hiermee worden jaarlijks ca 20.000 woningen van gevelsteen voorzien. De steenbakkers hebben hiervoor een jaarlijkse behoefte van ca 475.000 kubieke meter leem.

Naast de economische waarborgen voor de leemindustrie legt het GRUP ook de nadruk op landschapherstel en - ontwikkeling na de ontginningsactiviteiten. Er zijn garanties opgenomen dat naargelang de nabestemming een hoogwaardige landbouwactiviteit, natuurontwikkeling of recreatief gebruik kan plaatsvinden. Zo worden de economische en ecologische waarden van de betrokken gebieden aan elkaar gekoppeld en versterkt.

Volgens Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen is dit GRUP een geslaagd voorbeeld van hoe economie en ecologie binnen de ruimtelijke ordening hand in hand kunnen gaan.

Bron : Persdienst Vlaamse regering