04/01/2005

Grote belangstelling tuinders voor CO2 van Shell

Terug naar artikeloverzicht

Tuinders hebben CO2 nodig om de groei van hun gewassen aanzienlijk te versnellen. Deze CO2 verkrijgen zij tot nu toe vooral uit de rookgassen van hun eigen stookinstallatie, die de kas in worden geleid. Daarvoor wordt ook in de zomer overdag volop gestookt. De geleverde warmte wordt dan deels opgeslagen in zogenoemde warmtebuffers en - voor zover nodig - 's nachts weer gebruikt. Een groot gedeelte van de warmte is echter overbodig (ook 's nachts is het 's zomers niet zo koud) en wordt dus afgevoerd. In de kas zorgt de toegevoerde CO2 voor een versnelling van de groei van de gewassen.

Door voortaan CO2 te gebruiken die toch al vrijkomt bij Shell in Pernis, vervalt voor de tuinders de noodzaak om 's zomers te stoken. Al in het eerste jaar verwacht men op deze manier 170 duizend ton CO2-uitstoot te besparen en neemt gelijktijdig het aardgasverbruik met 95 miljoen m3 af. De belangstelling vanuit de tuinbouw is zeer groot: nog voor de officile start hebben zo'n 400 tuinbouwers een voorovereenkomst voor de levering van CO2 getekend.

Voor het transport en de opslag van CO2 maakt OCAP gebruik van een pijpleiding die eind jaren zestig werd aangelegd om olie van Rotterdam naar Amsterdam te transporteren. Deze leiding, die maar kortstondig werd gebruikt en al meer dan 25 jaar buiten gebruik is, loopt relatief dicht langs een aantal belangrijke glastuinbouwgebieden. De leiding was eigendom van de Nederlandse Staat en de gemeente Amsterdam.
Al in juni van dit jaar heeft OCAP deze leiding van de bestaande eigenaars overgenomen. De leiding wordt nu geschikt gemaakt voor het transport van CO2. Daarna worden er vanaf deze leiding vertakkingen gerealiseerd naar de diverse glastuinbouwgebieden waar de distributie naar de tuinders via een fijnmazig distributienetwerk plaatsvindt.

Om het netwerk van vertakkingen en distributieleidingen tijdig te realiseren, vinden de bouwwerkzaamheden in een zeer hoog tempo plaats. Technisch is dat volgens VolkerWessels realiseerbaar. Essentieel is de medewerking van met name de provincie en de gemeenten. Gezien het grote belang voor zowel de tuinbouw als voor het milieu rekent OCAP op de volle medewerking van alle betrokken instanties.

Samenwerking is voor het gehele plan belangrijk. VolkerWessels en Hoek Loos benadrukten bij de bekendmaking van de plannen niet alleen de nauwe samenwerking met Shell. Ook met de land- en tuinbouworganisatie LTO is in de voorbereiding veelvuldig overlegd. Zo zijn de leveringsovereenkomsten voor de tuinders volledig met LTO afgestemd. Peter Vermaat, projectdirecteur van OCAP, wees er bij de introductie op dat men op termijn ook op het gebied van research en ontwikkeling nauw met LTO wil samenwerken.

Bron : www.agriholland.nl

Extra info : Opslag van CO2 in de ondergrond