08/04/2020

Grondwater in bijna helft van de meetplaatsen weer laag

waterkraan_droogte
Terug naar artikeloverzicht

De meest recente metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in bijna de helft van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. “De toestand is wel wat beter dan begin april 2019”, klinkt het.

Het voelt misschien niet zo aan, maar qua regen was maart was een normale maand met een gemiddeld neerslagtotaal van 75,7 mm (normaal maart in Ukkel: 70,0 mm). “De neerslag viel vrij goed gespreid over Vlaanderen”, laat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weten. “Maar bijna alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna vier weken droog is. Ook de komende dagen wordt weinig neerslag voorspeld.”

Na een natte periode tot half maart, vertaalde het gebrek aan neerslag in de voorbije weken zich ook in dalende bodemverzadigingen. “Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen daalden op alle locaties”, klinkt het. “Momenteel worden verspreid over Vlaanderen ‘normale’ tot ‘lager dan normale’ debieten voor de tijd van het jaar waargenomen.”

In de tweede helft van maart is ook de verdere aanvulling van het grondwater gestopt. “Vooral de hoge en zeer hoge grondwaterstanden die na de natte periode tot 12 maart werden waargenomen daalden weer tot normale grondwaterstanden voor de tijd van het jaar, maar ook het aandeel lage en zeer lage grondwaterstanden nam opnieuw toe”, aldus de VMM. “Momenteel zijn de grondwaterstanden in 15,5 procent van de locaties hoog of zeer hoog, in 39 procent van de locaties normaal en in 45,5 procent van de locaties laag of zeer laag voor de tijd van het jaar. De algemene toestand is wel wat beter dan begin april 2019.”

Meer weten? Lees het verslag ‘Toestand van het watersysteem – april 2020’ hier.

 

 

Bron: Vlaams Infocentrum voor land- en tuinbouw