13/05/2008

Groenestroomopwekking stijgt meer dan 37 keer sneller dan stroomverbruik

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag heeft Hilde Crevits, Vlaams minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, de groenestroomcijfers voor 2007 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat, terwijl de groei van het elektriciteitsverbruik wordt afgeremd tot minder dan 0,4%, de groei van het opwekken van elektriciteit met hernieuwbare energiebronnen wordt voortgezet met meer dan 14,1%. Het aandeel van de Vlaamse groene stroom in het Vlaams stroomverbruik stijgt aldus tot 2,7%.
 
In 2007 is in het Vlaams Gewest, dus zonder de Noordzee, 1.638 GWh groene stroom opgewekt. Dat is 14,1% meer dan vorig jaar en drie keer meer dan in 2004. Dit betekent dat de indrukwekkende groei van de voorbije drie jaar zich doorzet, terwijl de groei van het stroomverbruik omzeggens stilvalt.

In het Vlaams gewest stijgt in 2007 de groenestroomopwekking dus meer dan 37,5 keer sneller dan het stroomverbruik. En de bijkomend groen opgewekte stroom dekt bijna volledig de bijkomend verbruikte stroom.

En n derde van alle ooit in het Vlaams gewest opgewekte groene stroom is opgewekt in 2007...
 
Het groen opwekken van stroom gebeurt met verschillende bronnen die op ongelijke wijze bijdragen tot het halen van de groenestroomdoelstellingen.

  • Koploper blijft biomassa, met een aandeel van meer dan 55%, zoals vorig jaar.
  • Windenergie staat op de tweede plaats, met een aandeel van 17%, eveneens zoals vorig jaar.
  • Het aandeel uit biogas is gestegen van 13 naar 15%, en het aandeel uit restafval is gedaald van 13 naar 11%.
  • De bijdrage van zonne-energie en waterkracht blijft bescheiden, met 0,3% respectievelijk 0,2%.

 

Vlaams minister Hilde Crevits is tevreden met de resultaten en stelt "dat het er op aan komt niet op onze lauweren te gaan rusten, maar onze inspanningen vol te houden, om in 2010 de vooropgezette doelstelling van 6% groene stroom te halen. Dit is nog maar een tussenstap op weg naar de uitdagingen inzake hernieuwbare energie en broeikasgasuitstoot die zich tegen 2020 zullen aandienen. We blijven onze Vlaamse energiepolitiek voortzetten en uitbreiden met een aantal beleidsmaatregelen om onder andere de problematiek van de bouwvergunningen voor windmolens of de problemen met het draagvlak voor bio-installaties op te lossen."

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits