03/06/2008

Groene week 2008: Er is maar n aarde verkwansel hem niet!

Terug naar artikeloverzicht

Dit jaar vindt de Groene week, de grootste jaarlijkse conferentie over het Europese milieubeleid, plaats van 3 tot en met 6 juni in het Karel de Grote-gebouw in Brussel. Onder het motto: "Er is maar n aarde verkwansel hem niet!" richt de Groene week zich in 2008 vooral op de noodzaak voor Europa en de rest van de wereld om hulpbronnen op een duurzamere manier te gebruiken. Behalve de 38 lezingen is er een uitgebreid programma van nevenactiviteiten, waaronder een ceremonie op 3 juni, waarop Europees Commissaris Stavros Dimas de winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven ("European Business Awards for the Environment") voor 2008 bekendmaakt. Elf bedrijven uit zeven lidstaten zijn genomineerd. Commissaris Dimas zal bij de openings- en de slotzitting spreken, terwijl vicevoorzitter van de Commissie Gnter Verheugen en commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva tijdens de Groene week ook aan zittingen zullen deelnemen.

Commissaris Dimas merkte op: "De mensheid verbruikt de natuurlijke hulpbronnen van de aarde in een alarmerend tempo, en toch realiseren maar weinigen zich hoe snel dit aan het gebeuren is. We produceren meer afval dan we kunnen hergebruiken. Om deze trends te keren is het hoognodig dat publiek en politiek hiervan bewust worden gemaakt. De Groene week is een buitenkans voor de Commissie en de andere instellingen van de EU om niet alleen uit te leggen wat zij aan het doen zijn, maar ook om te luisteren en te leren van de grote deskundigheid van de vele belanghebbenden."

3 000 4 000 deelnemers

De Groene week beleeft nu zijn achtste jaar en heeft zichzelf onmisbaar gemaakt als belangrijk jaarlijks forum voor dialoog en voor de uitwisseling van ervaring, deskundigheid en beste praktijken op het gebied van milieu. De Groene week brengt 3 000 tot 4 000 vertegenwoordigers van verschillende niveaus samen, afkomstig van overheden, internationale instellingen, het bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties en de wetenschap. Het uiteindelijke doel is om de meest doeltreffende manieren te vinden om het milieu in Europa nu en in de toekomst te beschermen en te verbeteren. De Groene week is gratis voor het publiek toegankelijk.

Onder het overkoepelende thema van het duurzame gebruik van hulpbronnen, is de Groene week 2008 rond vier subthema's ingedeeld: hulpbronnen en afvalbeheer, duurzame consumptie en productie, natuur en biodiversiteit en klimaatverandering.

De 38 lezingen gaan over een breed scala aan onderwerpen, van de plannen van de Commissie om het EU-emissiehandelssysteem te herzien tot afvalbeheersproblemen in de bezette Palestijnse gebieden, van de economische effecten van het verlies van biodiversiteit tot de toepassing van de "uitgebreide producentenverantwoordelijkheid" voor producten, en van waterbesparing tot de voor- en nadelen van biobrandstoffen.

Andere sprekers zijn onder meer:

  • Janez Podobnik, minister van Milieu van Sloveni
  • Anders Wijkman, lid van het Europees Parlement
  • Angela Cropper, plaatsvervangend uitvoerend directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties
  • Jacqueline McGlade, uitvoerend directeur van het Europese Milieuagentschap
  • Lorraine Bolsinger, vicepresident van General Electric

Alle lezingen worden via live streaming uitgezonden op de website van de Groene week:

http://ec.europa.eu/environment/greenweek/home.html.

Nevenprogramma: Environment Business Awards en LIFE Awards

Tijdens een ceremonie op de avond van 3 juni zal commissaris Dimas de winnaars van de Europese Business Awards voor milieu bekendmaken en de prijzen uitreiken. Met deze prijzen worden de allerbeste bedrijven, die reeds prijzen op nationaal niveau hebben gewonnen, erkend. De volgende elf bedrijven uit zeven lidstaten zijn genomineerd op een totaal van 125 inzendingen:

  • Managementprijs: Terr'Avenir (Frankrijk), The Co-operative Group Ltd (VK), TRIIP (Estland)
  • Productprijs: JCDecaux SA (Frankrijk), Red Elctrica de Espaa (Spanje), ertex-solar GmbH (Oostenrijk)
  • Procesprijs: CHOREN GmbH (Duitsland), DHV BV (Nederland), Bayer AG (Duitsland)
  • Prijs voor internationale samenwerking: Windkraft Simonsfeld GmbH (Oostenrijk), KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) (Nederland)

De ceremonie zal plaatsvinden in de Sovaybibliotheek in het Leopoldpark en begint om 18.30. Deelname uitsluitend op uitnodiging! Journalisten die willen deelnemen kunnen contact opnemen met :

Katarzyna Wolos: +32.2.299.79.81 / Katarzyna.WOLOS@ec.europa.eu

Meer informatie over de prijzen en de genomineerden is te vinden op: http://ec.europa.eu/environment/awards/index_en.htm

Op 4 juni van 14.00 tot 16.00 uur nemen de vijf allerbeste LIFE-milieuprojecten 2007 prijzen in ontvangst en geven zij een korte presentatie. De projecten lopen in Zweden, Finland, Hongarije, Griekenland en Itali.

Meer informatie over de projecten is te vinden op: http://ec.europa.eu/environment/life/bestprojects/index.htm

Overige informatie:

Volledig programma en perscentrum: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/home.html

Online inschrijven:
https://greenweek2008.regware.be/
 
 Bron : Europese Commissie