01/02/2005

Groene Week 2005: de Commissie organiseert een wedstrijd voor scholieren

Terug naar artikeloverzicht

De wedstrijd staat open voor scholieren van 6 tot 16 uit de 25 lidstaten en de kandidaat-lidstaten en is n van de onderdelen van de conferentie en de tentoonstelling die van 31 mei tot en met 3 juni 2005 in Brussel worden georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Groene Week. Het centrale thema van dit jaar is de klimaatverandering. De jongsten kunnen hun ideen over de verandering van ons klimaat illustreren in tekeningen; van de al wat oudere scholieren wordt een korte digitale videoreportage verwacht.

Milieucommissaris Stavros Dimas beschouwt "de klimaatverandering als een van de ernstigste milieuproblemen waarmee de wereld tegenwoordig te kampen heeft. Een temperatuurstijging met enkele luttele graden op relatief korte termijn kan het zeeniveau zo doen stijgen dat een groot deel van de soortenrijkdom zou worden weggeveegd. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het tij bijtijds te keren, bijvoorbeeld door dit belangrijke thema op school aan de orde te stellen via de schoolwedstrijd die naar aanleiding van de Groene Week wordt georganiseerd."

De drie besten in elke wedstrijdcategorie winnen een reis naar Brussel, voor henzelf en een ouder of begeleider. Bovendien mogen ze een prijs in ontvangst nemen en een bezoek brengen aan de Europese Commissie.

Alle scholen in de 25 lidstaten en de kandidaat-lidstaten mogen aan de wedstrijd deelnemen. Dit jaar zijn er twee wedstrijdcategorien:

  • een teken- en schilderwedstrijd voor kinderen van 6-10, en
  • een wedstrijd voor 11- tot 16-jarigen, die een korte digitale videoreportage moeten indienen.

Teken- en schilderwedstrijd

De deelnemers kunnen tekenen of schilderen hoe zij over de klimaatverandering denken, hoe de opwarming van de aarde het ecosysteem bij hen in de buurt kan veranderen of hoe fenomenen als luchtvervuiling en klimaatverandering kunnen worden voorkomen.

De 20 beste tekeningen zullen te zien zijn op de speciale tentoonstelling die tijdens de Groene Week wordt gehouden.

Digitale video

De deelnemers aan deze wedstrijd moeten in groepjes een maximaal drie minuten durende digitale videoreportage over de klimaatverandering maken zonder gesproken of geschreven tekst.

De scholieren kunnen bijvoorbeeld de oorzaken van de klimaatverandering in beeld brengen en suggereren hoe zij hier iets tegen kunnen doen. De creatiefste inzendingen worden beloond en de 20 beste zullen te bekijken zijn op de tentoonstelling in het kader van de Groene Week.

Inzendingen en beoordeling

Alleen inzendingen die met de steun van een school worden ingediend, worden in aanmerking genomen. Ze moeten gescand of digitaal aangemaakt worden, en uiterlijk op 15 maart 2005 worden opgestuurd naar het directoraat-generaal Milieu met behulp van de inschrijvingsformulieren die in 20 talen beschikbaar zijn op http://europa.eu.int/comm/environment/youth/index_nl.html
de website over de schoolwedstrijd in het kader van de Groene Week.

Leerkrachten die de wedstrijd in hun onderwijsprogramma willen inpassen, kunnen op de website terecht voor ideen en ondersteuning. Een panel van leerkrachten en milieudeskundigen uit heel Europa zal de Europese Commissie bij de beoordeling van advies dienen.

Algemene informatie

De wedstrijd is inmiddels toe aan haar vijfde editie en wordt namens het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie georganiseerd door European Schoolnet (http://www.eun.org/portal/index-nl.cfm). Voor vragen over de wedstrijd kunt u terecht bij Chris Coakley (chris.coakley@eun.org).

Bron : Persberichten Europese Commissie