30/04/2003

Groene stroom uit windenergie vertienvoudigt

Terug naar artikeloverzicht

Sinds de Vlaamse regering in 2000 groenestroomquota aan de elektriciteitsleveranciers heeft opgelegd, is het aantal gezinnen dat in Vlaanderen kan genieten van groene stroom gestegen van circa 8000 naar 100 000. De doelstelling is om tegen 2010 n miljoen Vlaamse gezinnen groene stroom te kunnen leveren.

De groene stroom wordt momenteel voor 25% opgewekt uit windenergie, 35% uit biogas dat onttrokken wordt via waterzuivering, door slibgisting of op stortplaatsen, en 40% uit biomassa zoals houtafval, waterzuiveringsslib of olijfpulp.

Windenergie

Het aantal windturbines is de afgelopen 4 jaar verdubbeld tot 60 eenheden. Door de inplanting van steeds grotere turbines, is het totale vermogen aan windenergie sinds het begin van de legislatuur evenwel vervijfvoudigd.

Vlaams minister van Energie, Gilbert Bossuyt, maakt zich sterk dat we op korte termijn afstevenen op een vertienvoudiging van de productie van elektriciteit uit windenergie.

Momenteel zijn 7 windturbines vergund waarvan de bouw op korte termijn mag verwacht worden:

2 turbines van 2 megawatt te Wondelgem
2 turbines van 2 megawatt bij de Zandvlietsluis
2 turbines van 0,9 megawatt te Hooglede
1 turbine van 0,6 megawatt te Middelkerke.

Inmiddels heeft de windwerkgroep die alle betrokken administraties groepeert, positief advies gegeven voor nog eens 13 windturbines:

3 turbines van 2 megawatt aan de Thijsmanstunnel te Lillo
6 turbines van 2 megawatt te Laakdal
2 turbines van 2 megawatt te Izegem
2 turbines van 2 megawatt te Hamme.

De drie turbines aan de Thijsmanstunnel zijn de eerste turbines op terreinen langs snelwegen die door voormalig minister Stevaert ter beschikking werden gesteld voor het plaatsen van windturbines.

Minister Bossuyt hoopt dan ook dat deze projecten snel vergund worden, evenals het 10-tal windturbines op terreinen langs snelwegen dat momenteel nog besproken wordt.

De vergunde en positief geadviseerde windturbines zijn samen goed voor 36 megawatt, waardoor de huidige productiecapaciteit van groene stroom uit windenergie in Vlaanderen in n klap nog eens verdubbeld wordt.

INFO : Joris Vandenbroucke
          Woordvoerder van minister Bossuyt
          Tel : 02/553 70 14
          Persdienst.bossuyt@vlaanderen.be