28/10/2016

Groene Economie Convenant om bedrijven verder te vergroenen

Back to article overview

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft op het Milieucongres in Mechelen een nieuw instrument aangekondigd om bedrijven en sectoren verder te vergroenen nl. de Groene Economie Convenant. Dit is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé) partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Dat samenwerking tussen bedrijven en overheid loont om de milieudruk te beperken, werd vandaag op het Vlaamse Milieucongres met ‘good practices’ uitgebreid geïllustreerd. Het congres werd georganiseerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, samen met de partners VMM, VLM, OVAM, INBO, ANB, VLAIO, UMiO en i-Cleantech Vlaanderen.

De vergroening van onze economie is volop aan de gang. In Vlaanderen zijn bijvoorbeeld het energiegebruik en de CO2-emissies ontkoppeld van de economische activiteit. De omschakeling of transitie naar een groene economie vereist investeringen en vernieuwingen die op hun beurt nieuwe economische kansen kunnen creëren. Duurzame industriële productie moet leiden tot een integrale benadering van zowel verminderd energieverbruik, beter beheer van grondstoffen en ruimte, en tegelijkertijd ook ver doorgedreven waterbesparingstechnieken en verlaagde emissies.

De bedoeling van de vergroening van de economie is uiteraard om de milieu-impact te beperken en te werken aan een groenere leefomgeving. En dat is nodig want de komende decennia zal de behoefte aan energie, water, materialen en voedsel nog groter worden, en dus ook de daaraan gekoppelde milieudruk. De verwachte groei zal op een andere en meer duurzame manier moeten verlopen. Economische groei en ontwikkeling moeten nagestreefd worden zonder dat de ecosystemen, hulpbronnen en grondstoffen overmatig worden geëxploiteerd.

Groene Economie Convenant

De Groene Economie Convenant wil via vrijwillige overeenkomsten bedrijven en sectoren bijstaan in hun vergroeningsproces. Het idee van de Groene Economie Convenant is geënt op de Nederlandse ‘Green Deal’ en vertaald naar de Vlaamse context. “Bedrijven en organisaties kunnen daarbij zelf voorstellen voor een deal aanbrengen. Het afsluiten van overeenkomsten met sectoren en bedrijven wordt onder andere vormen al geruime tijd toegepast in Vlaanderen. Ik bouw hier dus onder andere verder op de resultaten van het Vlaams integraal milieuoverleg met de voedingssector, maar dit nieuwe instrument kan breder en voor andere thema’s ingezet worden”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Het gaat om initiatieven met een heldere doelstelling voor verduurzaming op het gebied van mobiliteit, grondstoffen, biodiversiteit, water, energie, klimaat, voedsel, ruimte, bouw, biobased economy, enz. De overeenkomst zelf bevat een duidelijke rolverdeling, een omschrijving van de verwachte resultaten, de hieraan gekoppelde acties en een tijdsplanning.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Over enkele maanden starten we met pilootprojecten. De ultieme doelstelling is bedrijven en sectoren in hun vergroeningsproces te helpen. Ik streef hierbij milieudoelen na die hand in hand gaan met een verhoogde competitiviteit en een goede bedrijfsvoering.”

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur