22/10/2021

Green Deal heeft aandacht voor biodiversiteit op bedrijventerreinen definitief op de kaart gezet

biodiversiteit_industrie
Terug naar artikeloverzicht

De Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit rondt af met 135 enthousiaste bedrijven, organisaties en lokale besturen die samen zorgen dat op ruim 2.200 hectare de biodiversiteit toeneemt. Voor de deelnemers is werk maken van hogere natuurwaarden een belangrijk onderdeel van maatschappelijke verantwoord ondernemen. Deze Green Deal slaagde erin het draagvlak voor biodiversiteit op bedrijventerreinen te verhogen en bedrijven bewust te maken van het belang van natuur in de directe en indirecte omgeving. 

In september 2018 namen het Vlaams Departement Omgeving, het agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor het initiatief voor de Green Deal Bedrijven en biodiversiteit. De Green Deal startte met 110 enthousiaste bedrijven en een engagement om 1.250 hectare bedrijventerrein meer biodivers in te richten. Daarna sloten zich nog 25 bedrijven aan en zo wordt deze Vlaamse Green Deal afgerond met 135 bedrijven en meer dan 2.200 ha waarvoor een engagement werd aangegaan. Tijdens het slotevenement bij D’Ieteren Immo werden de resultaten van deze Green Deal toegelicht.

Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir: "Vlaanderen is een heel verharde regio met veel bedrijventerreinen. Dat zorgt voor veel welvaart, maar onverwacht ook veel kansen voor de biodiversiteit. Met de Vlaamse overheid willen we die kansen grijpen. De Green Deal Bedrijven en  Biodiversiteit bewijst dat bedrijven en industrie enerzijds en natuur en biodiversiteit anderzijds perfect hand in hand kunnen gaan. Het doet me dan ook plezier om te zien dat zoveel ondernemingen, bedrijven en lokale besturen zich engageren om de natuur kansen te geven op en rond hun bedrijfsterreinen. Ik hoop dat deze mooie voorbeelden een inspiratie kunnen bieden voor anderen."

Voordelen voor bedrijf en omgeving

Investeringen in meer biodiversiteit op bedrijventerreinen zorgen voor de bescherming en het herstel van natuurwaarden. Ze versterken het “groenblauwe netwerk” en zorgen zo voor een gezondere omgevingskwaliteit zowel op de bedrijventerreinen als in de directe omgeving. Meer groen heeft positieve gevolgen voor ons klimaat en draagt onder andere bij aan waterzuivering, brengt verkoeling en zuivert de lucht. Een rijkere biodiversiteit op en rond bedrijventerreinen versterkt  de gezondheid en het welzijn van de werknemers en van de buurtbewoners. 
Uit een enquête bij deelnemers van de Green Deal blijkt dat werken aan meer biodiversiteit het imago bij klanten, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders ten goede komt. De deelnemers duiden ook op de meerwaarde van biodiversiteit op bedrijventerreinen voor het algemeen belang en voor een aangenamere werkomgeving voor het personeel. Zij vinden het een belangrijk onderdeel in hun strategie voor maatschappelijke verantwoord ondernemen. Dankzij het vergroenen van het eigen terrein zetten de deelnemende bedrijven zichzelf op de kaart  als innovatieve spelers.

Award Biodivers bedrijventerrein 

Het slotevent vond plaats bij deelnemer en best practice D’Ieteren Immo in Erps-Kwerps waar ook de winnaars van de Award Biodivers Bedrijventerrein 2021 bekend gemaakt werden. 16 bedrijven dongen mee naar de prijzenkast. Roularta Media Group, Aquafin en Universiteit Antwerpen leverden de opmerkelijkste bijdragen voor meer biodiversiteit op hun bedrijventerrein en een award in de wacht sleepten. Sterke punten waren onder meer de integrale en planmatige benadering om biodiversiteit op te nemen in de bedrijfscultuur en de aanplant van een bos (Miyawakimethode) bij Roularta; het openstellen van de bedrijfssite voor omwonenden en de opleiding van ambassadeurs ecologische landschapsinrichting bij Aquafin; de omvorming van een intensief naar een nagenoeg extensief onderhoud en het betrekken van studenten bij Universiteit Antwerpen. 

Verleden en toekomst

Vooraleer de Green Deal Bedrijven en biodiversiteit in 2018 startte, werkte de Vlaamse overheid al aan het thema. Het project ‘Bedrijven en biodiversiteit start op de tekentafel’ uit 2015 was een samenwerking tussen het Departement Omgeving en de opleidingen Landschaps- en tuinarchitectuur van de Hogeschool Gent en de Erasmushogeschool Brussel. Later werd dit project uitgebreid naar de opleidingen groenmanagement. Tussen 2016 en 2019 werd binnen het Europese Interregproject 2BConnect in de grensstreek Vlaanderen-Nederland de biodiversiteit op 135 hectare bedrijventerreinen verhoogd.

De samenwerking tussen bedrijven, organisaties en de Vlaamse overheid leidt dus tot mooie resultaten ten voordele van de natuur en de biodiversiteit. Daarom onderzoekt het Departement Omgeving momenteel de mogelijkheden om ook in de toekomst samen te werken met bedrijven en de biodiversiteit op hun bedrijventerreinen te verhogen. 

De verdere analyse van de resultaten van de Green Deal Bedrijven en biodiversiteit moet hier meer duidelijkheid over brengen. Een traject dat focust op het ecologisch beheer van terreinen, monitoring om de biodiversiteitswinst in kaart te brengen of een focus op KMO’s zijn één van de vele opties.

 


Bijlage: initiatiefnemers, deelnemende partijen, ondersteunende partijen

De initiatiefnemers
Departement Omgeving, Agentschap voor Natuur en Bos, Corridor, Natuurpunt

De deelnemende partijen
Aldi Holding NV, Alsico, Aquafin, Ardo, Agentschap Wegen en Verkeer, Baken, Barco, Belgoprocess, bpost, Brussels Airport Company, Colruyt Group, Commscope Connectivity Belgium BVBA, DEME, D’Ieteren Immo NV, De Vlaamse Waterweg, De Watergroep, De Winning, D’Ieteren Immo NV, Elia, ESV EURIDICE, Farys, Fortech, Gyproc, Havenbedrijf Antwerpen nv, Het Facilitair Bedrijf, Hogeschool Gent, Houthalen-Helchteren, IGEMO, IKEA Distribution, IMOG, Infrabel, Interwaas, ITZU [It's you], KU Leuven, Leiedal, Maatschappij Linkerscheldeoever, mijnEPB, Niras, Orbix, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, PXL Hogeschool, Roularta Media Group, SCK•CEN, Sibelco, Signify (Philips Lighting), Sioen, Solva, Stad Antwerpen, Technopolis, Thomas More Hogeschool, Treexpert, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Universitair Ziekenhuis Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, VENECO, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, Wereldhave, Wienerberger, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen.

De ondersteunende partijen
Alert & Korstmos Natuurstudio, Antea Group, Arcadis, BEEODIVERSITY, Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG-FBEP), Bienstman-Decloedt Advocaten, Biotoop, BLENDERS, BNP Paribas Fortis, BOS+, Canopy, Centaurea, Centrum Duurzaam Groen,  Commensalist, De Boer Green, Deboscat Recycling, Dolmans Landscaping, Ecoduct, Ecofirst, Ecoflora, Erasmus Hogeschool Brussel, Foodforest, FSC België, GG Green, Groen voor Bedrijven, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Interleuven, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK), Klimaattuin, Leuven MindGate, Natuurinvest, Natuurlijk Groen, Natuurwerk, Nnof, Nomad, Odisee Hogeschool, PARK + GARDEN, PCS - Proefcentrum voor sierteelt, Plantdesign, Pro Natura, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Quares, RDC Environment, Regionale Landschappen (16), Samen Klimaatactief, Sertius C.V.B.A., Skyfarms, Stad Hasselt, Talea, Team Vlaamse Bouwmeester, The Shift, Toyota Motor Europe, Kenniscentrum Tuin+, Tuinaanleg Meert, Van den Berk Boomkwekerijen, Velt, Vlaco - Vlaamse Compostorganisatie, VLAIO - Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, VMx - Vlaamse Milieu Professionals, VLM - Vlaamse Landmaatschappij, VVOG - Vereniging voor Openbaar Groen, VVOR - Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht, VVSG - Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Wildtree, Witteveen+Bos.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid