27/06/2006

Gratis softwarepakket metingen luchtkwaliteit op straatniveau voor steden en gemeenten

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft vandaag op een persconferentie toelichting gegeven bij het software pakket CAR VLAANDEREN (Calculation of Air pollution from Road traffic), dat hij gratis ter beschikking van alle Vlaamse gemeenten. Met dit pakket kunnen de gemeenten in alle straten een screening uitvoeren van de luchtkwaliteit.

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur stelt een software pakket, met name CAR VLAANDEREN (Calculation of Air pollution from Road traffic), gratis ter beschikking van alle Vlaamse gemeenten. Met dit pakket kunnen de gemeenten in alle straten een screening uitvoeren van de luchtkwaliteit. Hiermee krijgen de gemeenten een goed inzicht in de problematiek van luchtkwaliteit op straatniveau ingevolge het verkeer.

Daarnaast voorziet minister Peeters binnen de bestaande Samenwerkingsovereenkomsten met gemeenten de mogelijkheid om, wanneer de resultaten van CAR problemen met betrekking tot de luchtkwaliteit aantonen, verder onderzoek te doen, onder andere in samenwerking met VITO. Hiervoor zal de gemeente beroep kunnen doen op subsidiring in het kader van de Samenwerkingsovereenkomst.

Deze maatregelen kaderen in de aanpak van minister Peeters om prioritair het verkeer aan te pakken als belangrijke bron (33%) van fijn stof.

Volledig persbericht bekijken (PDF - 53 KB)

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters