14/11/2003

Gratis elektriciteit voor gezinnen ook in vrijgemaakte markt

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft de modaliteiten voor de levering van gratis elektriciteit aan de Vlaamse gezinnen in een vrijgemaakte markt definitief goedgekeurd. Eerder stemde het Vlaams parlement met dit principe in op voorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Bruno Tobback.

Sinds 1 januari 2002 heeft elke Vlaming jaarlijks recht op een hoeveelheid gratis elektriciteit. De toepassing van deze maatregel was beperkt tot 1 juli 2003, het moment van de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. Het uitvoeringsbesluit dat vandaag werd goedgekeurd, zorgt ervoor dat de verplichting om aan elk Vlaams gezin 100 kWh gratis elektriciteit te leveren, plus gratis 100 kWh per gezinslid, van kracht blijft.

Het voordeel van de gratis elektriciteit is relatief groter voor gezinnen met een laag elektriciteitsverbruik - dit zijn meestal gezinnen met een laag inkomen - en voor gezinnen met veel kinderen of andere personen ten laste. Elektriciteit is een elementaire nutsvoorziening en bijgevolg is het gerechtvaardigd ook in de context van de vrijgemaakte markt de noodzakelijke sociale correcties aan te brengen.

Bron: persdienst Vlaamse regering

Meer informatie over de vrijmaking van de energiemarkt, surf naar: www.vreg.be