31/01/2003

Gratis budgetmeters voor gezinnen met betalingsmoeilijkheden

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet definitief goedgekeurd. Het besluit legt een aantal sociale openbaredienst- verplichtingen op aan de energiebedrijven. Zo zullen de energiebedrijven bij gezinnen met betalingsmoeilijkheden gratis een budgetmeter installeren. Een budgetmeter is een elektriciteitsmeter die met een betaalkaart of - sleutel wordt opgeladen. Een dergelijke meter geeft de verbruiker de mogelijkheid om zijn budget goed te beheren en zijn elektriciteit rationeel te gebruiken.

Op dit moment voorziet een decreet van 1996 de plaatsing van een stroombegrenzer van zes ampre in geval van betalingsmoeilijkheden. Bij duidelijke onwil kan het energiebedrijf de elektriciteitsvoorziening volledig afsluiten. De bestaande regeling heeft diverse nadelen. Zes ampre is onvoldoende voor een normaal gezinsverbruik. Wassen met een wasmachine wordt bijvoorbeeld onmogelijk. Bovendien worden er in Belgi jaarlijks nog steeds meer dan 20.000 gezinnen afgesloten van elektriciteitsvoorziening.

Minister Stevaert vindt dat leven zonder elektriciteit mensonwaardig is en heeft daarom een nieuwe regeling uitgewerkt. Een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet voorziet de plaatsing van een budgetmeter inclusief stroombegrenzer in geval van betalingsmoeilijkheden. Een budgetmeter geeft recht op een bepaalde hoeveelheid elektriciteit afhankelijk van het geld dat erin gestopt wordt. Als het geld opgebruikt is, blijft een elektriciteitslevering van zes ampre beschikbaar.

Indien er in de toekomst sprake is van onwil, zal alleen de stroombegrenzer van zes ampre verwijderd worden, zodat de klant nog steeds elektriciteit kan verbruiken als hij er effectief voor betaalt. Alleen als er duidelijk sprake is van misbruik, kan de klant volledig afgesloten worden. Gezinnen die geen geld hebben om hun rekening te betalen, zullen niet meer afgesloten worden.

Om ervoor te zorgen dat gezinnen met een budgetmeter op korte afstand van hun woning de betaalkaart of -sleutel kunnen opladen, moeten de netbeheerders voldoende oplaadterminals plaatsen. Het is de bedoeling dat in stedelijke gebieden de gezinnen hun budgetmeter kunnen opladen binnen een straal van drie kilometer. In niet- stedelijke gebieden komt er een oplaadmogelijkheid per 10.000 inwoners met een minimum van n oplaadmogelijk- heid per gemeente. De kosten van de nieuwe regeling worden gedragen door de distributienetbeheerders.

Het uitvoeringsbesluit van minister Stevaert voorziet naast de budgetmeters ook nog een aantal andere sociale openbaredienstverplichtingen voor netbeheerders en leveranciers.

Alle gezinnen die beschikken over een geldige bouwvergunning, hebben bij de netbeheerder recht op een elektriciteitsaansluiting. De netbeheerder zal, zonder extra kosten, om de twee jaar de meterstand ter plaatse komen opnemen. Op vraag van beschermde klanten, die genieten van een verhoogde tussenkomst van het ziekenfonds, moet dit jaarlijks gebeuren. De netbeheerder zal tevens op vraag van beschermde klanten de elektriciteitsmeter gratis naar een goed toegankelijke plaats verplaatsen.

De leveranciers moeten ervoor zorgen dat gezinnen slechts n, duidelijk leesbare, factuur ontvangen, waarop - naast het tarief voor de levering van elektriciteit - ook het tarief voor het vervoer van elektriciteit wordt vermeld. De leveranciers zullen maatregelen treffen om gezinnen te helpen bij het lezen van hun factuur, het vragen van inlichtingen en het indienen van klachten. Ten slotte zal elke leverancier aan gezinnen diverse betalingsmogelijkheden moeten aanbieden, zoals betaling per maand, voorafbetaling en betaling via domiciliring.

Het uitvoeringsbesluit zal in werking treden op 1 juli 2003.

persinfo: Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert
tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.stevaert@vlaanderen.be