26/01/2004

Gewesten, gemeenschappen en federale overheid gaan beter samenwerken inzake milieu en gezondheid

Terug naar artikeloverzicht

De verzamelde Vlaamse ministers hebben definitief het samenwerkingsakkoord in verband met milieu en gezondheid tussen de federale overheid en de gewesten en gemeenschappen goedgekeurd. Daarmee voeren de verschillende verantwoordelijken uit wat er eerder in een nationaal plan over milieu en gezondheid (NEHAP) was overeengekomen. Het waren Vlaams leefmilieu-minister Ludo Sannen en Vlaams minister van Gezondheid, Adelheid Byttebier, die het ontwerpdecreet - na het advies van de Raad van State - voor definitieve goedkeuring aan hun collega's voorlegden.

Concreet zal de communicatie tussen de verschillende diensten, administraties en ministeries van alle beleidsniveaus moeten verbeteren. Ook zal de informatie vlotter uitgewisseld worden, en sneller beslist worden hoe de verantwoordelijken in bepaalde noodgevallen moeten reageren. Zo een regeling is nodig, omdat er zoveel betrokkenen zijn. Verder zullen we ook beter genformeerd worden over de lopende onderzoeken op andere bevoegdheids-niveaus, waardoor de ingewonnen expertise sneller uitgewisseld zal worden.

Met de goedkeuring van dit samenwerkingsakkoord wordt de uitwerking van het NEHAP een feit. Het NEHAP bevat zeven aanbevelingen voor het beleid op het vlak van milieu en gezondheid. Een ervan is: 'het ontwikkelen van een preventiebeleid voor de relaties tussen milieu en gezondheid'. De biomonitoring die in opdracht van de ministers van Leefmilieu en Gezondheid wordt uitgevoerd is een onderdeel van de uitwerking van deze aanbeveling. Deze biomonitoring is een grootschalig onderzoek naar de effecten van het milieu op onze gezondheid waarvoor het bloed en de urine van pasgeborenen, kinderen en volwassenen onderzocht wordt. Dit Vlaams onderzoek staat momenteel model voor eventuele gelijkaardige onderzoeken op andere plaatsen in Europa.

Het ontwerpdecreet dat het samenwerkingsakkoord voor het NEHAP vastlegt, verhuist nu naar het Vlaams Parlement.Het akkoord treedt in werking wanneer het ook door de andere gewesten, gemeenschappen en de federale overheid is goedgekeurd.

Dit samenwerkingsakkoord kan ook gezien worden als een eerste stap in de richting van een meer gestructureerde aanpak van grensoverschrijdende milieu-incidenten. "Dit samenwerkingsakkoord moet onduidelijkheden, zoals laatst tijdens de Marlybrand, helpen voorkomen" meent de leefmilieuminister.

Bron: Vlaamse regering in kort bestek.