25/02/2011

Gevolgen van de ontwikkeling van biobrandstoffen

Terug naar artikeloverzicht

De discussie rond de voor- en nadelen van de mondiale ontwikkeling van biobrandstoffen maakt momenteel het onderwerp uit van talrijke controverses. In dit kader heeft de DG Leefmilieu een studie besteld omtrent de ecologische en socio-economische impact van de ontwikkeling van biobrandstoffen.

Dit zal enkel mogelijk zijn door biobrandstoffen in te voeren van buiten Europa. De richtlijn legt in dit verband een aantal milieucriteria vast met betrekking tot na te leven CO2 balansen en de bescherming van de biodiversiteit.

De discussie rond de voor- en nadelen van de mondiale ontwikkeling van biobrandstoffen maakt momenteel het onderwerp uit van talrijke controverses. De promotie van biobrandstoffen zou inderdaad niet verwaarloosbare effecten kunnen hebben op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Daar waar  biobrandstoffen de ontwikkeling van duurzame agrarische en economische sectoren in Europa kunnen ondersteunen,  moet men er zich  ook  van vergewissen dat de invoer van biobrandstoffen op grote schaal vanuit landen buiten de Europese Unie dezelfde garanties biedt.

In dit kader heeft de DG Leefmilieu een studie besteld omtrent de ecologische en socio-economische impact van de ontwikkeling van biobrandstoffen in landen gelegen buiten de Europese Unie, die uitgevoerd door CETRI (Centre Tricontinental).

Bron : © 2011 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu