10/05/2022

Gevaren pesticiden voor wilde bijen: minister Khattabi onderstreept de dringende noodzaak van de uitvoering van een ambitieus pesticidenreductieplan

bijen
Terug naar artikeloverzicht

Op dinsdag 10 mei heeft de federale minister van Milieu Zakia Khattabi, als antwoord op een parlementaire vraag over de mate van blootstelling van wilde bijen aan pesticiden, haar ongenoegen geuit over de uitvoering van het ambitieuze plan voor de vermindering van pesticiden dat in het Vivaldi-akkoord is opgenomen.

Hoewel de mate van blootstelling van wilde bijen aan bestrijdingsmiddelen een zaak is voor minister Clarinval, doet dit niets af aan het feit dat deze kwestie rechtstreeks verband houdt met de bescherming van de biodiversiteit en het milieu. "Daarom besteed ik er, samen met mijn administratie, bijzondere aandacht aan", zegt minister Khattabi, "De situatie van de wilde bijen is zorgwekkend. Van de 381 bekende soorten wilde bijen is vandaag meer dan een derde verdwenen ten gevolge van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de overdracht van ziektekiemen, de vernietiging van hun habitat en de klimaatverandering. Er moet dan ook dringend actie worden ondernomen om de grootschalige verdwijning van bestuivers een halt toe te roepen. De Belgische Nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030, die eind vorig jaar door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu werd goedgekeurd en door het Landbouw- en Wetenschapsbeleid werd uitgebreid, heeft hiervoor al een stevige basis gelegd," vervolgt ze.

Samenwerking, zowel binnen de federale regering als met de gewesten, alsook met de andere lidstaten en de Europese Commissie, is de sleutel tot een optimale bescherming van wilde bijen. De minister zei dat haar administratie, wanneer zij door de deskundigen zal worden geraadpleegd, actief zal bijdragen tot het bereiken van het hoogst mogelijke beschermingsniveau op basis van de beste wetenschappelijke gegevens. Dit zal gebeuren door toepassing van de voorzorgsbeginsels.

Zij kondigde ook aan dat zij het protocol waarin wordt opgeroepen tot overleg tussen het ministerie van Landbouw en het ministerie van Volksgezondheid over aangelegenheden die een invloed kunnen hebben op de volksgezondheid, wil uitbreiden tot het milieu, overeenkomstig het "One Health"-beginsel. Het protocol werd gesloten in een tijd dat er nog geen vakbekwaamheid/milieudienst was en dus ook geen bezorgdheid over het effect van bepaalde chemische stoffen op ons milieu.

 

 

Bron: Zakia Khattabi, Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal © FOD Kanselarij van de Eerste Minister