07/07/2006

Geurhinder door wegverkeer

Terug naar artikeloverzicht

Bij bevraging van de Vlaamse bevolking in het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek, bleek dat in 2004 15,4 % van de bevolking gehinderd was door geur. Als een van de voornaamste bronnen van geurhinder duidde men het verkeer aan. Toch vindt men deze bron moeilijk terug bij analyse van hinderklachten, wellicht omdat verkeer als bron moeilijk toewijsbaar is en omdat een groot deel van de bevolking zelf ook deelneemt aan het verkeer.

In dit onderzoek werd een objectieve en kwantitatieve inschatting gemaakt om de omvang van dit probleem. beter in kaart te brengen. En wat blijkt?
De 'Vlaamse ruit', het economisch centrumgebied tussen Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven, wordt duidelijk zichtbaar als gebied met hoge geurbelasting. Dit is voornamelijk het gevolg van het dichte wegennetwerk en de hoge verkeersintensiteiten. Uit de koppeling van de hier berekende geurimissieconcentraties aan de hinderpercentages uit het schriftelijk leefomgevingsonderzoek, leidde men af vanaf welk niveau de invloed van verkeer als hinderbron begint op te treden (nuleffectniveau).

Het volledige onderzoeksrapport bekijken

Bron : MIRA