23/11/2012

Geschiedenis wordt toekomst: Hoofdgebouw van Limburgse steenkoolmijnen wordt centrum voor duurzame technologie

Terug naar artikeloverzicht

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de gemeente Houthalen-Helchteren openen vandaag GreenVille - Center of Cleantech.  GreenVille wordt dé locatie bij uitstek voor bedrijven en organisaties die inzetten op duurzame en groene technologie. Na het officiële startschot van vandaag, opent GreenVille haar deuren voor het grote publiek tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november.

Cleantech of schone technologie is een sector in opmars. De veranderingen op het vlak van materialen, recyclage, hernieuwbare energie, geothermie, elektrische voertuigen enz. doen nieuwe economische activiteiten ontstaan. Nieuwe economische activiteiten zorgen voor nieuwe bedrijven, nieuwe investeringen én nieuwe jobs.

Het hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen is vanaf nu de uitvalsbasis voor de economie van morgen. LRM en de gemeente Houthalen-Helchteren renoveerden dit uniek gebouw met steun van LSM, EFRO, HERMES en het IWT.  3.000m² kantoorruimte, 500m² vergader- en seminarieruimten, een centraal onthaal en een bezoekerscentrum staan ter beschikking van bedrijven en organisaties die actief zijn op het vlak van materialen, recyclage, energie, water of aanverwante sectoren. I-Cleantech Vlaanderen, CleanTechPunt, het Limburgs Klimaatfonds, Limburg Gas, Fish2be en de Limburgse Cleantech Antenne hebben al gekozen voor GreenVille. Bedrijven die zich vestigen in GreenVille staan zo op de eerste rij bij de ontwikkeling van cleantech en kunnen samen maximaal profiteren van deze nieuwe economische groeisector.

De sluiting van Ford Genk brengt zware tijden met zich mee. Daarom bouwen we met het ‘Actieplan Limburg in het Kwadraat’ aan een nieuw toekomstplan voor Limburg om duurzame jobs te creëren door in te zetten op innovatie.  De sector van de schone technologie zal immers een belangrijke rol spelen in dit Actieplan En Greenville zal een belangrijke schakel zijn in de samenwerkingen op Vlaams niveau. Jonge, startende bedrijven in de sector van de propere technologie vinden er de infrastructuur en de faciliteiten om zich verder te ontwikkelen. Greenville vormt zo ook de ideale omgeving om netwerking tussen verschillende bedrijven in de cleantech sector te stimuleren zodat ze samen kunnen werken naar een grotere internationalisering van de Vlaamse cleantech”, zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Om de overstap naar een groene technologie en economie te maken, moeten we iedereen informeren. Het heeft weinig zin om elektrische auto’s te produceren als niemand ze koopt. Er is dus ‘maatschappelijke massage’ nodig zodat iedereen de voordelen inziet van een elektrisch voertuig, zonnepanelen en het bewust gebruik van materialen. Met het bezoekerscentrum speelt GreenVille hierop in. Bezoekers krijgen enerzijds uitleg over het mijnverleden van Limburg maar anderzijds ook over de Limburgse, Vlaamse en Europese toekomst op het vlak energie en duurzame materialen.

Op 25 november, tijdens de Dag van de Wetenschap, opent GreenVille voor het eerst haar deuren voor het grote publiek.

Bron : Persmededeling van Viceminister-President Ingrid Lieten, Vlaams Minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding