10/06/2004

Gentse professoren krijgen 'Prijs Rudi Verheyen'

Terug naar artikeloverzicht

Gentse professoren ontvangen 10.000 euro voor hun werk tegen overstromingen

Minister Tavernier reikt eerste "Prijs Rudi Verheyen" uit

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) heeft de professoren Frank Maes en Luc Lavrysen van de universiteit Gent (UG) en hun juridisch team een cheque van 10.000 euro overhandigd. Dat is de geldsom die vast hangt aan de "Prijs Rudi Verheyen". "De Prijs Rudi wordt vanaf nu jaarlijks jaarlijks uitgereikt aan iemand die veel betekend heeft voor het milieu- en natuurbeleid in Vlaanderen," zegt de groene minister. Minister Tavernier bedankte de twee laureaten voor hun enorme bijdrage in het tot stand komen van het decreet integraal waterbeleid. De Prijs Rudi Verheyen is een initiatief van minister Jef Tavernier in samenwerking met het Instituut voor Milieukunde van de Universiteit Antwerpen (UA).

"Professor Maes en Professor Lavrysen hebben een groot aandeel in de uitbouw van het toekomstige waterbeleid van Vlaanderen," zegt minister Tavernier. Met hun bijdrage tot het decreet integraal waterbeleid zorgden de twee professoren, samen met hun juridisch team, en de groene ministers voor een revolutie in het Vlaamse waterbeleid. Doel van het decreet is om het overstromingsgevaar in Vlaanderen te beperken, maar ook om de waterkwaliteit te verbeteren en de beschikbare watervoorraden veilig te stellen voor het dagelijks gebruik door de mensen maar ook door de industrie. Door het decreet zal de waterproblematiek in Vlaanderen voortaan op het niveau
van de bekkens en deelbekkens bekeken worden. Voor elk van die bekkens zal door alle waterbeheerders een gezamenlijk bekkenbeheerplan opgesteld worden. Zo wil minister Tavernier de bestaande versnippering van bevoegdheden en de ermee gepaard gaande onduidelijkheid in het beheer tegengaan.

Het is de eerste keer dat de Prijs Rudi Verheyen wordt uitgereikt, maar zeker niet de laatste keer. In dit eerste jaar werden er al meteen 20 projecten ingediend.
De prijs met een waarde van 10.000 euro is een bekroning voor een wetenschappelijk werk met een meerwaarde voor het hedendaags natuur- en milieubeleid. De minister vroeg aan zijn administratie om de prijs samen met het
Instituut voor Milieukunde van de Universiteit Antwerpen uit te werken. Het instituut zal jaarlijks de jury samenstellen en de praktische organisatie voor zich
nemen.

Het Vlaams milieubeleid van vandaag werd gedurende 30 jaar uitgetekend door verschillende legislaturen. Rudi Verheyen is een van de mensen die daar actief toe heeft bijgedragen. Professor Verheyen was de allereerste kabinetschef Leefmilieu bij toenmalig staatssecretaris Karel Poma, de eerste staatssecretaris die leefmilieu als portefeuille kreeg, en zette zo mee de krijtlijnen uit voor het toekomstige natuur- en milieubeleid in Vlaanderen. Als wetenschapper verbonden aan het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen timmerde hij mee aan de lange en moeilijke weg om natuur- en milieupunten op de agenda van de opeenvolgende regeringen te krijgen. Zijn onderzoek spitste zich onder meer toe op het natuurbeheer, de milieueffectrapportage, het integraal waterbeheer en andere belangrijke milieudomeinen.

De loopbaan van professor Rudi Verheyen wordt gekenmerkt door een sterk maatschappelijk engagement, gericht op een integrale verbetering van de levenskwaliteit. Zijn onderzoek heeft zich geleidelijk toegespitst op verschillende aspecten van het leefmilieu in het algemeen en het natuurbehoud in het bijzonder. De resultaten werden steeds vertaald naar het beleid. Daarbij had hij steeds oog voor de interdisciplinaire benadering van milieuvraagstukken en het doorgeven van zijn kennis en inzichten in het onderwijs. Hij was mede oprichter en jarenlang voorzitter van de het Instituut voor Milieukunde van de Universiteit Antwerpen.

Prof. Verheyen heeft dan ook in ontelbare commissies, raden en stuurgroepen gezeteld. Hij is momenteel voorzitter van de MINA-raad Vlaanderen, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO) , de Hogeschool Antwerpen en Argus vzw. Hij is ondervoorzitter van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en tot voor kort ondervoorzitter van de Vlaamse Hoge raad voor Natuurbehoud. Voorts is hij nauw verbonden met het Instituut voor Natuurbehoud als lid van het directiecomit. Professor Verheyen is tenslotte ook lid van de Raad van Bestuur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen vzw.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering