23/10/2003

Gemeenten en wijken maken vandaag Kyoto-protocol concreet

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag gaan vier gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel en Sint-Katelijne-Waver en enkele tientallen wijken onder impuls van Bond Beter Leefmilieu en Igemo de weddenschap aan dat 8% CO2 sparen makkelijk kan. Burgemeesters, schepenen en wijkbewoners geven zichzelf daar 6 maanden voor. Dit is meteen ook een zeer belangrijke boodschap voor de federale regering, die er nog altijd niet in is geslaagd aan te geven welke regio of welke sector de Kyoto-uitdaging formeel zal aangaan.

De wijken en gemeenten willen bewijzen dat energiebesparing loont voor het comfort in huis, financieel en voor het milieu. De wijken worden geholpen door energiemeesters, vrijwilligers die andere mensen met raad en daad begeleiden bij het in de hand houden van hun energiehuishouden.

8% energie sparen is niet moeilijk, noch bij huishoudens, gemeenten, diensten of industrie. Bond Beter Leefmilieu presenteert tijdens de Maand van de Energiebesparing een energiemagazine waarin huishoudens tal van tips vinden die hen in staat stellen moeiteloos die 8% te halen. Wanneer mensen in groep als klimaatwijk meewerken, worden ze bovendien geholpen door een energiemeester en wacht de deelnemers een startpakket energiesparende producten n een beloning als de wijk de weddenschap haalt.

Wanneer het Kyotoprotocol van start gaat moet Belgi in de periode 2008-2012 een reductie van de CO2-uitstoot met 7,5% realiseren ten opzichte van 1990. De klimaatwijken willen daartoe een bijdrage leveren, en ze willen vooral aantonen dat alle beetjes helpen. Ter vergelijking: het is de bedoeling dat de wijken 8% energie sparen in een half jaar tijd, terwijl Belgi hiervoor 20 jaar nodig zal hebben.

De mosterd voor dit project werd in Nederland gevonden. Daar leverde een gelijkaardig sensibilisatieproject een mooi resultaat op. In Osdorp, dichtbij Amsterdam, gingen huishoudens aan de slag om energie te sparen. De deelnemers gingen bij elkaar over de vloer om te vertellen over hun inspanningen. Enkelen onder hen namen het voortouw en organiseerden sessies waarin werd getoond hoe je eenvoudig energie kan sparen in huis.

Voor Vlaanderen zijn deze klimaatprojecten in de Antwerpse gemeenten echte voorlopers. Ook de provincie Limburg en enkele wijken in Genk zullen zo'n weddenschap aangaan. Andere Vlaamse gemeenten en wijken die elkaar willen uitdagen kunnen uiteraard contact nemen met Bond Beter Leefmilieu.


Meer info: in het Energiemagazine, gratis verkrijgbaar bij uw gemeente

En bij Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

Bron:BBL