07/04/2011

Gemeentelijke erosiecoördinatoren binden strijd met erosie aan

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege woonde vandaag de startbijeenkomst bij van de erosiecoördinatoren die hun gemeenten zullen ondersteunen bij erosiebestrijdingswerken. Eind vorig jaar verleende de minister aan 51 gemeenten 2,2 miljoen euro subsidie. Met deze ondersteuning wil ze de gemeenten aanmoedigen voluit werk te maken van erosiebestrijding op hun grondgebied.  

Sinds 2010 kunnen gemeenten een subsidie krijgen voor het aanstellen van een erosiecoördinator. De Vlaamse overheid betaalt de kosten volledig terug, tot een maximumbedrag dat afhankelijk is van de erosiegevoelige oppervlakte van de gemeente. 

Vlaams minister Schauvliege: “De gemeenten hebben van dit nieuwe aanbod al ruim gebruik gemaakt. 51 gemeenten zijn dit jaar gestart met een erosiecoördinator. Dit jaar hebben bijkomend 6 gemeenten een subsidieaanvraag ingediend. Ik verwacht dat de gemeenten de komende jaren heel wat initiatieven nemen om erosie te bestrijden. Dat is uiterst belangrijk om bij hevige regenval modderstromen en overstromingen te vermijden. Ook voor het behoud van vruchtbare akkers is erosiebestrijding noodzakelijk. Bij erosie stroomt immers de meest vruchtbare grond weg en veroorzaakt elders modderoverlast, verstopt de riolering of komt in waterlopen terecht waar de kosten voor baggeren en ruimen hoog oplopen. Investeren in erosiebestrijding is dus kostenefficiënt.” 

De Dienst Land en Bodembescherming van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid  brengt de erosiecoördinatoren enkele malen per jaar samen om informatie uit te wisselen en ervaringen te delen. Tijdens de eerste bijeenkomst vandaag stonden het belang van een integrale aanpak van erosiebestrijding en de samenwerking van de erosiecoördinatoren met de bedrijfsplanners van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) centraal. Het oplossen van erosieproblemen vraagt namelijk een combinatie van maatregelen. Voor kleinschalige infrastructuurwerken (dammen, bufferbekkentjes, buffergrachten,…) wordt gerekend op het initiatief van de gemeenten. De gemeenten staan daarvoor financieel niet alleen: het Vlaamse Gewest betaalt 75% van de totale kosten terug en in de provincies Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant springt de provincie met 15% bij. Uiteindelijk blijft in deze provincies nog 10% van de kosten ten laste van de gemeente. Sinds 2002 werden reeds 89 projecten uitgevoerd in 31 Vlaamse gemeenten voor een totaal subsidiebedrag van 7,2 miljoen euro. 

Voor brongerichte maatregelen op de akkers ligt het initiatief bij de landbouwers. Landbouwers kunnen hiervoor een vergoeding krijgen als ze een beheerovereenkomst erosiebestrijding  met de VLM afsluiten. Zij krijgen financiële steun voor ingrepen zoals het aanleggen van grasbufferstroken en grasgangen of het toepassen van niet-kerende bodembewerking en directe inzaai. De landbouwers worden bij dit alles bijgestaan door de bedrijfsplanners van de VLM.  

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Een efficiënte aanpak van erosiebestrijding vergt een goede samenwerking tussen erosiecoördinatoren en bedrijfsplanners. Die samenwerking heb ik bij deze eerste bijeenkomst in de schijnwerpers gezet en wil ik in de toekomst uitdrukkelijk blijven aanmoedigen.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

__________________

Extra info :