18/12/2024

Gebruikte fietsen upgraden voor schone en betaalbare mobiliteit

fiets_herstellen_plaats
Terug naar artikeloverzicht

Velocircular is een van de winnende projecten van het Belgium Builds Back Circular (BBBC) investeringsfonds, dat zich inzet voor circulaire economie. Het project richt zich op het verlengen van de levensduur van fietsen en hun onderdelen. Door zo veel mogelijk te hergebruiken vermijdt het project dat fietsen te snel afgedankt worden.  

Efficiënter gebruik van hulpbronnen    

In België worden elk jaar ongeveer 750.000 fietsen weggegooid. Toch zijn veel van deze fietsen en onderdelen, mits de nodige zorg, nog in prima te hergebruiken. Velocircular speelt hierop in door gebruikte fietsen en onderdelen in te zamelen, te herstellen en een tweede leven te geven.   

Bij Velocircular worden fietsen gedemonteerd en geïnspecteerd. Bruikbare onderdelen worden hergebruikt voor reparaties. Zo vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen, verkleint de afvalberg en wordt bijgedragen aan een lagere CO2-uitstoot. Voor het snel screenen van de beste circulaire optie voor een afgedankte fiets maakte het partnerschap een handige AI-tool. Het partnerschap brengt ook de maatschappelijke en ecologische impact van de keuze voor een circulaire fiets in kaart. 

Daarnaast is het project ingebed in een sociaal ondernemerschapsmodel dat opleidingskansen biedt aan mensen die hun sociale en professionele vaardigheden willen versterken.

 

Partnerschap: samen werken aan de ecologische en sociale transitie  

Het Velocircular-project, gecoördineerd door Mobiel 21, is gebouwd op een sterk partnerschap dat de circulaire economie op grote schaal bevordert. Samen met partners Cyclo, Provelo, Velo en werecircle richt het project zich op circulaire economische activiteiten, met nadruk op reparatie en hergebruik van fietsen. KU Leuven brengt een wetenschappelijke dimensie in, door middel van onderzoek en data die het circulaire model versterken.  

Het project, dat actief is in Wallonië, Brussel en Vlaanderen, toetst de aanpak en de methodes die in het project ontwikkeld zijn, met een brede stakeholder groep uit de fietssector. Op die manier wordt het hergebruiken van onderdelen bij herstellingen stilaan een goeie praktijk in de sector. 

Het “Belgium Builds Back Circular” (BBBC)-fonds is een Belgisch federaal initiatief dat de overgang naar een circulaire economie stimuleert. Het fonds wordt gefinancierd via het tijdelijke EU-programma Next Generation en maakt deel uit van het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan (PHV). Dit plan heeft als doel om de economie te herstellen na de Covid-19-crisis, met een focus op de doelstellingen van de Europese Green Deal.  

Meer weten over de circulaire projecten die de federale overheid ondersteunt? Neem een kijkje op: Belgische projecten voor een circulaire economie | FOD Volksgezondheid 

 

 

Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu