
Nieuws van de EU over het gebruik van bisfenol A (BPA) in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen
Bisfenol A (BPA) werd jarenlang gebruikt bij de vervaardiging van kunststoffen en vernissen voor verschillende producten, waaronder voedselverpakkingen.
Recente conclusies van de EFSA tonen aan dat zelfs zeer kleine hoeveelheden BPA kunnen migreren naar de voeding en bij chronische blootstelling een impact kunnen hebben op de gezondheid.
De Europese Unie en haar lidstaten hebben daarom besloten het gebruik van BPA te verbieden in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen om de gezondheid van de burgers te beschermen.
Toekomstige veranderingen
1. Verbod op BPA (en zouten daarvan) in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen
Verordening (EU) 2024/3190 treedt in werking op 20 januari 2025. Na een overgangsperiode wordt het gebruik van BPA verboden bij de vervaardiging van kleefstoffen, rubbers, harsen met ionenwisselaars, kunststoffen, drukinkten, siliconen, vernissen en deklagen die in contact kunnen komen met voedingsmiddelen.
2. Strikt omkaderde uitzonderingen
Het gebruik van BPA zal alleen worden toegestaan in zeer specifieke situaties, met name voor containers met een grote inhoud (meer dan 1000 liter) en bepaalde filtratiemembranen. Zelfs voor deze uitzonderingen geldt dat BPA niet detecteerbaar mag zijn, met een detectielimiet van 0,01 mg/kg.
3. Verbod op andere gevaarlijke bisfenolen
Naast BPA worden ook andere bisfenolen en hun derivaten verboden. In uitzonderlijke gevallen kunnen de fabrikanten volgens een specifieke procedure een vergunning aanvragen voor het gebruik van deze verbindingen in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen.
Verklaring van Overeenstemming
Om transparantie te garanderen, wordt een "Verklaring van Overeenstemming" (DoC) verplicht voor alle materialen die met voedingsmiddelen in contact komen en onder de nieuwe verordening vallen. Deze verklaring moet producten vergezellen tot bij de verkoop en aangeven of er bisfenolen zijn gebruikt, zodat de nieuwe veiligheidsvereisten worden nageleefd.
Overgangsperiode voor bedrijven
Meer informatie over de overgangsperiode is beschikbaar op onze website.
Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu